Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DONOSI INFORMER

Što nas po pitanju ekonomije čeka u 2022. godini? Pitali smo stručnjake iz devet različitih područja

Nova godina nosi i nova očekivanja. Zbog toga je novinarka Informera Martina Marčinko upitala poduzetnike iz različitih sektora kakva su im predviđanja za 2022. godinu.

Iako smo ušli u 2022. godinu, Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, ne očekuje nikakva poboljšanja jer smatra da se situacija neće promijeniti.

"Možda će biti još i gore jer je porasla ta online trgovina, gdje je ipak lakše prevariti nego u običnoj trgovini. Ovdje uđete u prodavaonicu, pogledate nešto, vidite pa se odlučite kupiti. Ako vam ne valja, možete se vratiti. U online trgovinama, pogotovo ako su iz zemalja izvan Europske unije, to je vrlo teško", rekla je Knežević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POZITIVNA PORUKA Čelnik WHO-a poručio: U 2022. godini možemo pobijediti koronu, ali uz jedan važan uvjet

S druge strane, Igor Škrgatić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika, kaže da kratkoročno postoje razlozi za optimizam.

"Dugoročno ovisi o nama koliko ćemo kvalitetno sav taj priljev kapitala iskoristiti. Tu će i politika morati odraditi svoj zadatak, a gospodarstvo sigurno hoće", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve najbolje u 2022.! Spektakularne proslave Nove godine: Pogledajte vatromete diljem svijeta, neki su satima čekali najbolja mjesta za promatranje

Relativno je optimističan i ekonomski analitičar Hrvoje Serdarušić.

"Moje predviđanje u principu jest da će Hrvatska i dalje imati veće stope rasta u 2022. U tom smislu očekujem smanjenje broja zombi-tvrtki i vraćanje prema normali. Hrvatska u duljem roku ima problem, izazov s ostvarenjem većih stopa rasta, pa prema tome i smanjenjem zombi-firmi. Korporativni sektor je vrlo važan dio ekonomije i firme su te koje su vibrantne i koje stvaraju nove vrijednosti", rekao je Serdarušić.

Kreditni rejting i tržište kapitala

Što se tiče kreditnog rejtinga, profesorica Katedre za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Anita Pavković rekla je: ''Vidimo da ta pandemija ne jenjava, da su stalno neki novi trigeri koji onemogućavaju donošenje nekih konkretnijih procjena. Prema tome, to je vrlo teško za reći."

Osim spomenute pandemije, broker Marko Dabić ističe da su godinu iza nas obilježila i pozitivna kretanja na tržištu kapitala.

"Sva veća i bitnija tržišta završila su 2021. godinu na razinama tržišnih indeksa koja su blizu pretpandemijskom razdoblju ili čak na višim razinama pretpandemijskog razdoblja. Kretanja u 2022. godini ovisit će o mnogim faktorima: najprije o kretanjima inflacije, koja je doživjela vrlo visoke stope u 2021. godini, a kretanja će ovisiti i o politikama centralnih banaka diljem svijeta", rekao je Dabić.

Pročitajte i ovo Josip Aladrović, Anka Mrak Taritaš i Gordan Jandroković želje u Novoj godini Politika na špici, Mrak Taritaš o novogodišnjim željama: "Želim da se Horvat poklopi ušima i ode u bespuće hrvatske povijesti"

Kako bi se u 2022. moglo dobro poslovati, važna je i poslovna sigurnost.

"Sam akcijski plan Vlade nam daje jedno lijepo svijetlo unaprijed da se ona bavi s time, da se radi na tome da se poslovne krađe svedu na što manju razinu. Ne mogu se iskorijeniti i neće nikada biti nula, uvijek će biti prijevara i štete, ali je cilj da se svedu na što manju razinu i da su ljudi svjesni da je u redu prijaviti nešto ilegalno", rekao je stručnjak za poslovnu sigurnost Ivan Kovačević.

Ekološka proizvodnja, poljoprivreda i dizajn

Što se tiče ekološke proizvodnje, poduzetnica Maja Fertalić nada se će 2022. barem ostati na razini posljednja tri mjeseca 2021. godine.

"Ne volim raditi velike planove jer sam naučila da ne znam gdje me život vodi. Nekako ću raditi planove mjesec za mjesec koje moram raditi, ali svakako se nadam da će me zdravlje poslužiti i da ću lansirati neke nove proizvode", rekla je.

Pročitajte i ovo Ellen i Betty DeGeneres (Foto: Getty Images) velika ljubav Ono što je Betty White rekla za pokojnog supruga rastopit će sva srca, nakon njega si je obećala da više neće pred oltar

Poljoprivrednik i mljekar Aleksandar Grgić rekao je da misli da "je ovo vrhunac pandemije i da su se u tome stručnjaci našli, da će se naći rješenja i da će se stabilizirati tržište".

Kada su u pitanju arhitektura i dizajn, kreativni direktor agencije za dizajn Damjan Geber rekao je da postoje veliki izazovi na globalnom tržištu.

"Nedostaje jako puno materijala na tržištu, cijene su vrlo nestabilne, radna snaga je negdje, ali ne tamo gdje je trebamo. Nažalost, očekujemo da će to nastaviti biti još malo nepovoljnije iduće godine. Međutim, kroz sličnu krizu smo prošli i prije desetak godina i ono što smo tada naučili je da u nedostatku materijala ili financija uvijek moramo nadoknaditi s još jačom kreativnošću i još više inovacije", zaključio je.

Emisiju ''Informer'' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene