Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DONOSI INFORMER

U Hrvatskoj i svijetu: Znate li što su to headhunteri i kako za svoje klijente vabe najbolje među najboljima?

Aktualno Galerija Informer: Headhunteri - 2 Informer: Headhunteri - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nikolina Radić Nikolina Radić Foto: DNEVNIK.hr Matija Mirković Matija Mirković Foto: DNEVNIK.hr +0 Informer: Headhunteri - 1 Galerija 1/4 >>
Pronalazak adekvatne, kvalificirane i educirane radne snage težnja je svakog poslodavca, a ako u tome sami nisu uspješni obraćaju se headhunterima. Engleski je to i već ustaljen naziv za lovce na uspješan kadar. Doznajte koji je točno njihov posao, ali i koliko godišnje radnika promjeni tvrtku.

Telefonskim pozivom, putem društvenih mreža ili direktno, svoj posao u pristupanju i izvlačenju stručnog kadra s bogatim radnim iskustvom i visokim kvalifikacijama za rad obavljaju headhunteri, odnosno lovci na stručne kadrove.

"Tu su prisutne i poslovne društvene mreže koje svakodnevno koristimo. Znamo gdje se koji profili otprilike nalaze, koristimo i oglase kao nekakav vid marketinga i oglašavanja naših klijenata i pozicija i brendiranja njih kao poslodavca", rekao je tim povodom Matija Mirković, stariji konzultant za traženje i selekciju stručnog kadra.

Headhunteri pristupaju najboljim kadrovima koji u većini slučajeva ne traže novi posao, a mogu pristupiti i nekolicini kandidata za jednu funkciju. No često se događa da upravo budući poslodavac traži samo jednu određenu osobu.

"Najčešće se događa to da nas kontaktiraju poslodavci koji trebaju zaposliti u svojoj tvrtki profesionalce na specijalističkim ili visoko pozicioniranim radnim mjestima i za to traže profesionalce koji imaju određena znanja, vještine i iskustva u segmentu koji je tražen za radno mjesto koje je otvoreno kod poslodavca", ističe Nikolina Radić, generalni direktor u tvrtki za traženje i selekciju stručnog kadra.

Upravo kadru na takvoj poziciji veća plaća nije motiv za promjenu radnog mjesta, zato headhunteri s budućim poslodavcem moraju imati pripremljenu strategiju ponude, ali i potražnje.

Pročitajte i ovo Informer: Solarna energija - 6 FER istražuje mogućnosti Sanjate manji račun za struju? Ima rješenja, pogledajte što morate znati ako uvodite solarnu energiju

Pročitajte i ovo Informer: Kartel - 3 visoke novčane kazne Zbog tajnih sporazuma teško im je ući u trag: Otkrivamo što su karteli u poduzetništvu i kako ih prepoznati?

"Zaposlenicima osim same plaće i kompenzacijskog paketa koji nudi poslodavac je jako važan i segment timskog rada odnosno odlične atmosfere u tvrtki. Poslodavcu je važno i da osoba koja će doći u njihovu tvrtku i postati član njihovog tima se dobro uklopi u tim i da njeguje iste vrijednosti kakve njeguje poslodavac. S time da naravno traže osobu koja će pridonijeti rastu i razvoju njihove tvrtke", dodala je Nikolina Radić za emisiju Informer.

"Potrebno je prije svega zaintrigirati osobu projektom, pozicijom, nekakvim karijernim putem, industrijom, čak imenom kompanije koja zapošljava i oglašava u tom smjeru. Kod nekoga nekakvi triggeri reagiraju i mi se trudimo pogoditi one prave, ali vrlo često posebno ako govorimo o IT industriji tu je potrebno kontaktirati jako puno ljudi da bi se došlo do onog pravog koji je aktivan", rekao je Mirković.

Zbog njegove ekspanzije i limitiranog broja kandidata IT je jedna od najtraženijih grana u kojima headhunteri trebaju pronaći stručan kadar, pa se ponekad priča i o uvoženju stranih kandidata koji bi došli raditi u Hrvatsku. Svjesni potražnje, kandidati često pregovaraju oko uvjeta rada, a upravo headhunteri u tim slučajevima imaju i ulogu zastupnika.

"Trudimo se ići nekako paralelno i kandidatima i svojim klijentima, naći neka zajednička očekivanja i naći se na sredini s jednima i drugima, a paralelno zadovoljiti potrebe te pozicije", dodao je Mirković.

Hrvatske headhuntere ne angažiraju samo veće i domaće kompanije, već i one inozemne koje potražuju hrvatsku radnu snagu.

"Često se radi o tome da traže zaposlenike za svoje firme negdje u Europi ili u svijetu. Međutim najčešće se to radi o radnim mjestima u segmentu zdravstva, hotelijerstva i slično", rekla je Nikolina Radić.

Uz spomenuti IT sektor i ugostiteljstvo najtraženiji su djelatnici u prodaji i financijama. Godišnje ovi lovci na stručne kadrove zaposle oko 300 ljudi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene