Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTRAGA ZA RUDNIM BLAGOM

Crno zlato za Ličane: Hoće li u Lici na pustim poljima i planinama niknuti – bušotine?

Stroj u potrazi za naftom (Foto: Dnevnik.hr)
Stroj u potrazi za naftom (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stroj u potrazi za naftom (Foto: Dnevnik.hr) Stroj u potrazi za naftom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ministar Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Istraživanje nafte i plina (Foto: Dnevnik.hr) Istraživanje nafte i plina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Davor Štern (Foto: Dnevnik.hr) Davor Štern (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 U potrazi za naftom (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Kako Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje, Ina želi krenuti u potragu za naftom i plinom na Dinaridima, što uključuje područje od Karlovačke preko Ličko-senjske do Splitsko-dalmatinske županije. Ličani naftašima već poručuju: ''Samo dođite, dobrodošli ste!''

Umjesto pustih polja i planina Ličani bi u svom kraju, ako treba, rado vidjeli i naftne i plinske bušotine.

Pročitajte i ovo Plin puni gradsku blagajnu Kontinuirani izvor prihoda Plin puni gradsku blagajnu: "Iduće godine trebali bi uprihoditi oko 1,4 milijuna eura" Ilustracija Snažne veze Država o kojoj ovise ekonomske prilike Europe i Azije financira Hamas stotinama milijuna dolara

Da ste u Americi i da otkriju naftu u vašem dvorištu, bili biste jako bogat čovjek. No u Hrvatskoj to nije slučaj jer su bogatstva ispod površine zemlje državno vlasništvo, pa će značajniju financijsku korist imati država i lokalna zajednica.

U Ceriću, slavonskoj općini Nuštar, kanadska je tvrtka nakon tri godine istraživanja u srpnju pronašla plin. ''Oko 60 ili 70 ljudi je svakodnevno odlazilo u trgovine, kafiće, i život je malo živnuo, za razliku od prijašnjih mjeseci kad nas svakodnevno napuštaju mlade obitelji. Nadam se da će kroz tu rudnu rentu, kad krene u isplatu, da ćemo živnuti još bolje'', kaže načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac.

Postojeće zalihe su pri kraju

Potraga za naftom i plinom traje u cijeloj središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Osim Cerića, plin je otkriven i u mjestu Berak te Severovcima kod Đurđevca. Računica je da će ukupno oko 300 općina samo na ime istraživanja podijeliti više od 50 milijuna kuna. Uz to, državi pripada i dio otkrivene nafte ili plina. ''To znači za Hrvatsku prije svega da će naša energetska ovisnost biti manja. To je ono što i želimo'', kaže ministar energetike Tomislav Ćorić.

Hrvatska uvozi 60 posto plina i oko 80 posto nafte, a i preostale postojeće zalihe su pri kraju. ''Najvažnije su zalihe koje se nalaze u vlastitoj zemlji i jasno da će se, i to je dosta bitno naglasiti, očuvati ta grana naftnog rudarstva, što je dio znanja u spektru ukupnog hrvatskog znanja koje ne bismo smjeli izgubiti'', objašnjava naftni stručnjak Davor Štern.

Ako Vlada prihvati ponudu Ine, nakon slavonskih mogle bi živnuti i opustjele općine u brdskoj Hrvatskoj, zahvaljujući istraživanjima kakvih nije bilo posljednjih 25 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene