Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Organizacijske promjene u Rafineriji nafte Sisak predložene su s ciljem poboljšanja poslovanja Rafinerije u smislu troškovne i proizvodne učinkovitosti, izvijestili su u nedjelju iz Službe za odnose s javnošću Ine reagirajući tako na ranije tvrdnje iz Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak da novi otkazi za 72 radnika Rafinerije vode njezinom postupnom zatvaranju, a dovode u pitanje i zaštitu okoliša.


Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta u subotu je ocijenio da su otkazi ugovora o radu za 72 radnika Rafinerije koje je najavila Uprava Ine "nova metoda postupnog zatvaranja sisačke rafinerije" te da zbog smanjenja broja radnika postoji opasnost iz naftno-kemijske industrije, visokih tlakova na postrojenjima, mogućnost eksplozija, onečišćenja okoliša i drugih grešaka.

Vezani članci Predrag Sekulić (Foto: Dnevnik.hr) Općinski radni sud u Zagrebu proglasio se nenadležnim za slučaj otkaza INA-inu sindikalcu Predragu Sekuliću Slika nije dostupna Hrvatska je puna problema koji bi mogli prerasti u gospodarsku krizu, a šef oporbe bavi se satirom

Iz Ine u priopćenju pojašnjavaju da bi "blisko povezane aktivnosti u Rafineriji nafte Sisak bile grupirane u jednu organizaciju jedinicu, dok bi određene pozicije bile ukinute, a na određenim pozicijama smanjen broj izvršitelja u skladu s poslovnim potrebama". Taj prijedlog organizacijskih promjena poslali su na savjetovanje Radničkom vijeću, sukladno zakonskoj obvezi i Ininoj praksi socijalnog dijaloga, a koja je, kako navode, zanemarena jer se koordinator Stožera za obranu Rafinerije Sisak i predsjednik Radničkog vijeća Ine Predrag Sekulić "odlučio za komuniciranje putem medija, umjesto izravno s poslodavcem".

Sindikalni 'osvetnički pohod' u Ini: Branit ćemo svakog radnika, raskrinkati malverzacije i zaustaviti devastiranje

Ina neutemeljenim ocjenjuje i tvrdnje o tzv. sigurnosnim prijetnjama iz Rafinerije nafte Sisak. "S obzirom na to da je sigurnosno poslovanje Inina dužnost i prioritet u svim segmentima djelatnosti i da su operacije i proizvodni procesi u sisačkoj Rafineriji u skladu s regulativom i standardima u području zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša, kao i najboljim praksama u industriji, Ina najoštrije osuđuje širenje takvih neutemeljenih informacija kao iznimno neodgovorno i neetično", stoji u priopćenju Ine koja ocjenjuje da je to učinjeno isključivo u cilju zastrašivanja zaposlenika Ine, građana Siska i šire javnosti.

"Ina ostaje predana daljnjim unapređenjima u svim segmentima poslovanja, što u slučaju organizacijskih promjena u rafinerijama znači promjenu sustava obavljanja i podjele posla, a što će rezultirati jednostavnijim operacijama i time većom učinkovitošću. Pri tome, sigurnost radnika i proizvodnih procesa ostaje prioritet za Inu", zaključuje se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook