Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imovinske kartice

Dragan Čović puki je siromah u usporedbi sa svojim kolegama u Predsjedništvu BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović puki je siromah u usporedbi sa svojim bošnjačkim i srpskim kolegom u državnom vrhu Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, jer osim solidne plaće i povelikog kredita zapravo nema nikakvu značajniju imovinu, no sva trojica zajedno više su nalik socijalnim slučajevima ako se njihov imovinski status usporedi s onim Fahrudina Radončića, političara i medijskog tajkuna koji je za dvije godine, što u nekretnine, što u dionice u inozemstvu, investirao više od pet milijuna eura.

Takvi se zaključci mogu izvući iz podataka što ih je u srijedu učinilo dostupnima Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) te iz analize zanimljivih Radončićevih financijskih transakcija, koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, specijalizirana internetska publikacija koja se bavi analizama tema vezanih za organizirani kriminal i korupciju. Utemeljena je 2004. uz potporu USAID-a i dio je međunarodne mreže projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), koja okuplja neovisne istraživačke novinare i organizacije iz jugoistočne Europe i središnje Azije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIŠTA OD DOGOVORA Propao novi krug pregovora u BiH, Čović krivi Izetbegovića: ''Nema uvjeta da bi se izbori organizirali" Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH UZ PODRŠKU MILORADA DODIKA Dragan Čović: ''Čuvajte Republiku Srpsku, iznijeli ste toliko emocija da vam svi mogu zavidjeti''

Na mrežnim stranicama SIP-a od srijede su ponovo dostupi imovinske kartice izabranih političara u BiH, nakon višegodišnjih prijepora o tome krši li se njihovim objavljivanjem pravo na zaštitu osobnih podataka.

Nakon uklanjanja dvojbenih podataka, poput adrese stanovanja i imena članova obitelji, iz kartice s Čovićevim imenom može se iščitati kako je oženjen i ima dvoje djece, a 2014., kada je izabran na sadašnju dužnost, godišnje je, što od plaće, što od honorara i naknada, zarađivao 90 tisuća konvertibilnih maraka (46 tisuća eura), a od toga je morao vraćat kredit u iznosu od 150 tisuća KM (76 tisuća eura).

Od imovine je prijavio obiteljsku kuću i okućnicu ukupne vrijednosti "0". Nulom je bila označena i vrijednost imovine njegove supruge koja je posjedovala kuću, dva odvjetnička ureda te automobil Audi. Čovićeva supruga pritom je godišnje zarađivala tek 32 tisuće KM (16,3 tisuće) eura, a redovita joj je mjesečna plaća iznosila nevjerojatno skromnih tisuću KM (500 eura).

Obitelj Izetbegović

Obitelj Izetbegović u usporedbi s obitelji Čović doima se bogataškom. Prema izjavi Bakira Izetbegovića, on je 2014. zarađivao manje od Čovića, odnosno 67 tisuća KM godišnje (34 tisuće eura), točno koliki je iznos kredita kojega otplaćuje do 2020. godine, no zato je imao vlasništvo nad polovicom kuće i zemljišta vrijednim 185 tisuće KM (oko 95 tisuća eura).

Imovinsko stanje obitelji znatno je popravljala supruga, koja je zarađivala dvostruko više od muža, a uz to je, osim polovice kuće i zemljišta, bila vlasnicom apartmana te automobila, sve ukupne vrijednosti 335 tisuća KM (171 tisuća eura).

Mladen Ivanić

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je pak prijavio godišnja primanja od 88 tisuća KM (45 tisuća eura) te stan, dio vikendice u Crnoj Gori, automobil i bankovne račune, što su Čović i Izetbegović propustili učiniti, sve vrijedno 274 tisuće KM odnosno 140 tisuća eura. Ivanićeva supruga je pak bila vlasnica stana u Srbiji, za kojega je navedena skromna vrijednost od 55 tisuća eura.

Kakvog je točno imovinskog stanja u to vrijeme bio Fahrudin Radončić, utemeljitelj novinske kuće "Avaz" i parlamentarne stranke Savez za bolju budućnost (SBB), zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH te ambiciozni pretendent na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, nije poznato, jer SIP objavljuje samo imovinske kartone izabranih dužnosnika.

No zato je CIN objavio detaljni izvještaj u kojemu stoji kako je Radončić nakon poraza na izborima 2014., kojega je pretrpio u srazu s Izetbegovićem, energično krenuo u posao s nekretninama.

Središte tog pothvata bio je resort "Porto Montenegro", luksuzno naselje s marinom u Tivtu. Kupujući tamo gdje kupuju bogataši Radončić se uknjižio kao vlasnik tri luksuzna apartmana, od kojih najmanji ima 96, a najveći čak 350 četvornih metara.

Kako prenosi CIN, Nathaniel Rotschild, istaknuti član najpoznatije bankarske obitelji u svijetu, ustupio je ovu nekretninu Radončiću za skoro 4,2 milijuna KM odnosno 2,1 milijun eura.

Radončić je uz to kupio i paket od 250 tisuća dionica Crnogorskog Telekoma, za što je izdvojio milijun eura.

Sve zajedno te su investicije u Crnoj Gori Radončića stajale 11 milijuna KM odnosno 5,6 milijuna eura.

CIN podsjeća na činjenicu kako Radončića neprestano prate zanimljive financijske transakcije te podsjeća kako je on 2012. svoju tvrtku "Avaz roto-press" za 100 milijuna eura prodao supruzi, s kojom se nekoliko mjeseci ranije razveo.

Učinio je to kako ne bi bio u sukobu interesa kada je trebao biti imenovan za ministra sigurnosti BiH, no posebnim je ugovorom sebi osigurao status konzultanta s pravom utjecaja na uređivačku politiku i kadroviranje u "Dnevnom avazu".

Radončiću se trenutačno pred Sudom BiH sudi po optužnici za ometanje pravosuđa i trgovinu utjecajem, povezanu s procesom koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od najopasnijih balkanskih kriminalnih klanova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene