Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje kamata

Imate kredit u 'švicarcima'? Na primjeru doznajte koliko će vam rata biti umanjena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korisnici kredita u švicarskim francima uskoro bi mogli barem malo lakše disati. Ministar financija Slavko Linić, čini se, dogovorio se s bankama i pristao na njihov prijedlog obračuna kamata za kredite u švicarskim francima.

Građani koji imaju takve kredite, od prvog siječnja 2014. godine - plaćat će manje rate kredita.

Pročitajte i ovo Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male Slika nije dostupna Problem 'švicarca' Ministarstvo financija: Aneksi ugovora o konverziji švicarca u euro su protuzakoniti

Prijedlog banaka je da se kamata umanji za 30 posto i da to bude univerzalno pravilo za sve korisnike kredita u švicarskim francima. Taj je prijedlog stigao sinoć, dakle, nekoliko sati uoči današnje rasprave o prijedlogu Zakona o potrošačkom kreditiranju gdje je stajao posve drugačiji prijedlog.

Prvotni je prijedlog bio da banka sa svakim klijentom sjedne za stol i vrati kamatu na početnu poziciju, dakle, da je vrati na onu razinu kakva je bila kada je kredit sklopljen. Ministar je rekao kako će vlada u četvrtak odlučiti hoće li prihvatiti prijedlog banaka, ali i kako bi to bila prihvatljiva mogućnost jer bi se izbjegle tužbe.

S velikim oduševljenem Dubravka Petorović je dočekala vijest o padu kamatnih stopa za kredite u švicarcima. 'Super bi bilo, jer stvarno su velike rate kredita, ja imam konkretno za automobil', kazala je. Svoj kredit dogovorila je 2008. godine. 'Rata mi je bila 900 kuna, a sad je već 1.500 kuna', kazala je Dubravka.

>> Udruga Franak iznenađena 'naglim obratom u Saboru'

Ako ste, kao i Dubravka, kredit sklopili 2008., po kamatnoj stopi od 4, 4 posto, umanjenjem kamate za 30 posto, nova stopa iznosit će vam 3,8 posto. Ono što je najvažnije, rata kredita bit će manja i do 18 posto. Ovakvim izračunom, smatra ministar Linić, izbjeći će se tužbe, kojima su banke prijetile.

'Od 1.1. svi građani s takvim kreditima će imati novi obračun, povoljniji i imat ćemo mir umjesto svađe. Netko će dobit malo više, netko malo manje, u odnosu na naš prijedlog, to je ono što će pred Vladom bit sljedeći četvrtak', kazao je Linić.

Umjesto na trećem saborskom čitanju, što je bila želja Udruge banaka. 'Glavni prijedlog je bio da su cijele izmjene suvišne. Ako ste kupili isti proizvod kod istog proizvođača, znači uzeli isti kredit kod iste banke, sad možete imat stotinu različitih cijena koje plaćate za taj proizvod - to uvodi diskriminaciju', kazao je Zoran Bohaček iz HUB-a.

O prijedlozima Udruge banaka Linić ima jasan stav. 'Za mene je to institucija koja nije pokazala dovoljnu ozbiljnost rada', kazao je Linić. Udruga Franak smatra da je Vlada napravila još jedan ustupak bankarskom lobiju. 'Radi se o jednoj administrativnoj mjeri, koja neće riješiti nezakonitosti u kreditima, nezakonitosti će ostati i dalje, kamatna stopa će i dalje ostati nezakonita, zbog čega će sudovi u Hrvatskoj imati puno posla', kazao je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Prema novom zakonu, ministar financija sam će propisivati koje naknade se mogu naplaćivati prilikom sklapanja ugovora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene