Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Rijetki ga koriste, a može spasiti život! Znate li kako iskoristiti svoje pravo na drugo mišljenje?

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +1 Ilustracija Galerija 1/6 >>
Svaki pacijent uvijek ima pravo tražiti drugo stručno mišljenje o svome zdravstvenom stanju. Pravo na drugo mišljenje u Hrvatskoj se i dalje ne doživljava kao jedno od temeljnih prava pacijenata, a trebalo bi.

Pravo na drugo mišljenje jedno je od relativno nepoznatih prava svih građana, koje je svima garantirano i Zakonom o zaštiti prava pacijenata. Točnije, njegovim člankom 10.

"Pacijent ima uvijek pravo tražiti drugo stručno mišljenje o svome zdravstvenom stanju. Drugo stručno mišljenje pacijentu je, na usmeni ili pisani zahtjev, obvezan dati svaki zdravstveni radnik visoke stručne spreme i odgovarajuće specijalizacije, koji nije sudjelovao u izravnom pružanju određenog oblika zdravstvene usluge pacijentu".

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Stigao na Hvar Milanović o kupnji francuskih aviona: "To je stvar prestiža, ali je skupo. Izgledaju sjajno i služit će nekima kao predizborna platforma"

No, bez obzira na zakon, pacijenti se i dalje često ustručavaju iskoristiti svoje pravo na drugo mišljenje jer misle da će tako pokazati nepovjerenje u liječnika koji je postavio dijagnozu. Smatraju kako će to zdravstveni radnik smatrati uvredom. Ipak, korištenje ovog prava iznimno je bitno, a u nekim se slučajevima može pokazati i kao presudno za nečiji život i zdravlje. 

Pročitajte i ovo Fra Smiljan Kožul Nakon duže bolesti Preminuo fra Smiljan Kožul, popularni hrvatski karizmatik i egzorcist

Drugo stručno mišljenje iznimno je bitno i može predstavljati mogućnost da više stručnjaka dovede do cjelovitije slike pacijentova stanja. Naime, iako slijede ista pravila, nemaju svi doktori isto iskustvo, pa ni pristup liječenju. Zato je korisno čuti što drugi stručnjaci misle. Drugo mišljenje može pridonijeti točnijem dijagnosticiranju bolesti i boljem liječenju, a pomaže pacijentu da shvati da i on može sudjelovati u odlukama o svom liječenju.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija (Foto: Getty Images)

"Drugo mišljenje može biti korisno u slučaju kompleksnih dugotrajnih bolesti, onkoloških bolesti, rijetkih bolesti i kod donošenja odluke o operativnom zahvatu, ukoliko ga pacijent traži od liječnika specijalista ili subspecijalista u zdravstvenoj ustanovi koja ima više iskustva u liječenju neke bolesti ili stanja", objasnio je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

"Pritom je važno da liječnik od kojeg se drugo mišljenje traži dosad ni na jedan način nije bio uključen u liječenje pacijenta koji traži drugo mišljenje. To može biti vrlo važno za postavljanje dijagnoze i donošenje odluke o liječenju određenog pacijenta, a može biti uzrokovano neadekvatnom komunikacijom pacijenta s medicinskim osobljem, nezadovoljstvom priopćenom dijagnozom, nesigurnošću vezanom uz predloženo liječenje, željom za primjenom neke druge vrste liječenja, saznanjem da je neki liječnik iskusniji ili stručniji u liječenju određenih bolesti/stanja...", kaže Belina.

Kako do drugog mišljenja?

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija (Foto: Getty Images)

Kako bi ostvarili ovo svoje pravo, pacijenti se trebaju javiti liječniku opće prakse koji im tada mora napisati uputnicu za drugo mišljenje. Za to se izdaje A4 uputnica. Po dobivanju uputnice, pacijent se treba naručiti u roku od 90 dana. Rok za realizaciju je 180 dana od narudžbe.

Pročitajte i ovo Potres u BiH podrhtavanje tla "Cijela se kuća zatresla": Jak potres pogodio BiH, osjetio se i u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo DNEVNIK.hr osvojio prestižnu međunarodnu nagradu Web Excellence Award Web Exellence Award Redizajn portala DNEVNIK.hr pobijedio u konkurenciji od 1500 prijava i osvojio prestižno međunarodno priznanje

Također, prema zakonu, pacijent ima pravo izabrati i drugu bolničku ustanovu, te ne mora nužno ići u onu koja mu je dodijeljena po mjestu stanovanja. No, pravo se odnosi na zdravstvene ustanove koje imaju ugovore sa HZZO-om. Privatne zdravstvene ustanove nisu dio ovoga prava, pa ih pacijent sam mora financirati. Isto je slučaj s traženjem mišljenja u inozemstvu.

Pročitajte i ovo PR Oglas Popis stvari koje trebate napraviti u vrtu na kraju sezone: zadaci i alati za lagani prijelaz

Mišljenje uključuje provjeru dijagnoze, preporučene dijagnostike i terapije, ili samo dijelove koji pacijenta posebno zanimaju.

"Veliki broj pacijenata koji nam se obraćaju s pitanjima o svom liječenju uputili smo na njihovo pravo na drugo mišljenje, tako da mislim da svijest o tome nije posebno visoka. Izuzetak su roditelji oboljele djece i obitelji oboljelih od rijetkih bolesti, koje po mojim saznanjima traže drugo mišljenje u ekspertnim centrima, ponekad i izvan Hrvatske", rekao je Ivica Belina.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija (Foto: Getty Images)

Prema istraživanju poznate Mayo klinike iz 2021., drugo mišljenje može smanjiti rizik od pogrešne dijagnoze za 50 posto. Upravo zato, bez obzira na stav liječnika, pacijenti bi se trebali ohrabriti i potražiti drugo mišljenje.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene