Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglas

Popis stvari koje trebate napraviti u vrtu na kraju sezone: zadaci i alati za lagani prijelaz

PR
PR Foto: PR
Dok boje ljeta polako blijede, a dani postaju sve kraći, vrijeme je da pripremite svoj vrt za nadolazeću zimu. Potražite kvalitetan vrtlarski alat i završite sve radove prije nego što padne snijeg.

U nastavku koji slijedi donosimo vam kraći popis stvari koje biste trebali napraviti prije nego što hladni zimski dani pokucaju na naša vrata. Sve s jednim ciljem: kako biste imali uspješnu vrtlarsku sezonu iduće godine te kako biste mogli uživati u domaćim rajčicama i paprici. Potražite sve za vrt i alat za uspješan završetak sezone.

Očistite vrt i uklonite korov

Prvi korak u pripremi vašeg vrta za zimske mjesece je čišćenje i uklanjanje svih ostataka, zaostalih biljaka i korova. Uklanjanje mrtvog ili bolesnog lišća može spriječiti širenje bolesti i nametnika koji se mogu zadržati tijekom zime. Upotrijebite škare za rezidbu ili vrtni nož da podrežete odumrle grane i uvele biljke. Grablje i čvrsta vrtna vreća ili kolica bit će vaš pouzdan alat za skupljanje lišća i ostalog otpada.

Kompostiranje i malčiranje tla

Ne dopustite da to otpalo lišće propadne! Sakupite ga na posebno mjesto i ostavite da se razgradi u kompost bogat hranjivim tvarima. U kompost slobodno ubacujte sve bio sastojke. Na kraju, nakon što se napravio pravi kompost, pomiješajte ga sa zelenim vrtnim otpadom i njime zastirite zemljište. Osim toga, razmislite i o malčiranju kako biste zaštitili tlo i korijenje biljaka od mraza. U tu svrhu poslužite se namjenskim vilama koje će vam olakšati rasipanje istoga po tlu.

PR PR (Foto: PR)

Ispitivanje tla

Prije nego što dođe zima, procijenite „zdravlje tla” u vašem vrtu. Testirajte ga i odredite njegov pH te razinu hranjivih tvari. Na tržištu potražite i pribor za ispitivanje tla, a možete poslati uzorak lokalnom poljoprivrednom uredu na analizu. Na temelju rezultata prihranite tlo potrebnim hranjivim tvarima poput vapna ili neke druge organske tvari.

Zaštitite svoje biljke

Kako temperature padaju, važno je zaštititi svoje biljke od hladnoće i mraza. Imate dvije mogućnosti: prva je da uzmete plastičnu vreću ili debelu foliju i njome zaštitite biljke osjetljive na hladnoću. Dovoljno je da omotate samo debla, a ne ostatak krošnje. Druga mogućnost odnosi se na premještanje biljki u garažu, šupu ili čak u kuću, dakako, ako za njih imate mjesta.

Održavanje alata

Pravilno održavanje vašeg vrtlarskog alata ključno je za njegovu dugovječnost i učinkovitost. Nakon svakog korištenja temeljito očistite sav alat kako biste uklonili prljavštinu i spriječili pojavu hrđe. Naoštrite oštrice rezača, škara i motike kako biste ih pripremili za iduću sezonu.

Pravilno skladištite opremu

Naposljetku, pravilno skladištenje vrtnog alata ključno je za sprječavanje oštećenja i produženje njegova vijeka trajanja. Ispraznite i očistite posude za zalijevanje i crijeva, inače bi u suprotnom moglo doći do smrzavanja i pucanja. Čuvajte ih u zatvorenom prostoru ili u posebnom spremištu. Vrtlarski alat poput lopata, grablji i motika objesite na kuke; tako ćete ih lako organizirati i ujedno spriječili oštećenja uzrokovana vlagom. Na tržištu potražite i stalak za alat ili zidni organizator idealan za pohranu škara, kamena za oštrenje te manjeg vrtnog alata.

Dakle, zima samo što nije stigla. Odvojite vrijeme i pripremite svoj vrt za nadolazeću sezonu. Imajte na umu da će vam pravi vrtlarski alati uvelike pomoći u tome. Stoga, zasučite rukave, zgrabite rukavice i grablje, jer teren je samo vaš!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene