Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mnogi trljaju ruke

Dvije skupine građana će profitirati: Pogledajte tko sve ima pravo na povrat poreza i tko ga baš mora prijaviti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Počela je veljača, što za mnoge znači podnošenje prijava za povrat poreza. Provjerili smo tko mora podnijeti prijavu poreza, kome se isplati, ali i tko bi mogao najviše profitirati.

Do kraja veljače tisuće građana imaju obvezu podnijeti poreznu prijavu za 2022. godinu, ali mnogo je i onih koji će se na taj korak odlučiti sami kako bi ostvarili povrat preplaćenog ili pak iskoristili olakšice. 

Za većinu građana koji primaju isključivo dohotke od nesamostalnog rada (plaća, honorari), godišnji obračun poreza provodi Porezna uprava u posebnom postupku te oni ne trebaju podnositi prijavu. Lani je poseban postupak proveden za ukupno 741.545 poreznih obveznika - građana, a u Ministarstvu financija očekuju da će broj prijava i ove godine biti u tim okvirima.

Olakšice za mlade i roditelje/uzdržavatelje

Najviše se zapravo povratu poreza mogu veseliti mlađi od 30 godina koji su bili zaposleni prošle godine, ali i roditelji/uzdržavatelji.

Naime, izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu lani u prosincu povećan je iznos primitka do kojeg se neka osoba može smatrati uzdržavanim članom s 15.000 na 24.000 kuna, a to će se primjenjivati već u postupku obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu, pojašnjavaju iz Porezne uprave.

Stoga, ako su roditelji/uzdržavatelji sa svoje porezne kartice tijekom 2022. odjavili ili uopće nisu prijavili dijete/uzdržavanog člana koji je ostvario primitke do 24.000 kuna, a žele ostvariti pravo na uvećani osobni odbitak za 2022., obvezni su do 28. veljače 2023. podnijeti Obrazac ZPP-DOH.  

Ako pak nisu odjavili uzdržavanog člana/dijete koji je ostvario primitke do 24.000 kuna, u posebnom postupku utvrđivanja godišnjeg dohotka priznat će im se pravo na uvećani osobni odbitak. 

Zakon o porezu na dohodak propisuje da su osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina u potpunosti oslobođene od plaćanja poreza na dohodak. Kroz povrat poreza vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez.

Ilustracija Porezna prijava (Foto: Porezna uprava)

Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa.

Porezna obveza mladima umanjuje se do godišnje osnovice od 47.780,28 eura (360.000 kuna).

Ilustracija Porezna prijava (Foto: Porezna uprava)

Godišnju poreznu prijavu treba podnijeti:

  • porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od samostalne djelatnosti (obrt, slobodna zanimanja, poljoprivreda i šumarstvo, proizvodnja električne energije i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga)
  • porezni obveznik - rezident za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvari kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi
  • godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi i porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobra vijest za mlađe od 30 godina Mladi i ove godine dobivaju povrat poreza: Doznajemo kada počinju isplate i na koliko novca mogu računati

Prijava se podnosi na DOH obrascu.

Oni koji žele ostvariti priznanje poreznih olakšica poreznu prijavu trebali bi podnijeti sami.

Riječ je o podacima bitnim za utvrđivanje prava na:

  • dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu
  • dio osobnog odbitka za utvrđenu invalidnost (vlastitu i/ili uzdržavanih članova uže obitelji i/ili djece)
  • umanjenje poreza na dohodak od nesamostalnog rada po osnovi prebivališta i boravka na potpomognutom području I. skupine i području Grada Vukovara, a za koje podaci nisu upisani na poreznoj kartici
  • dio osobnog odbitka za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu ili dana darovanja.

Za ovu poreznu prijavu koristi se obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku (Obrazac ZPP-DOH).

Obrazac ZPP-DOH podnose i oni porezni obveznici:

  • koji žele preraspodijeliti dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu
  • koji su platili porez na dohodak u inozemstvu te žele da im se uračuna u tuzemnu poreznu obvezu
  • koji žele isplatu povrata više plaćenog poreza na određeni račun (ukoliko ih ima više) i
  • nasljednici koji podnose godišnju poreznu prijavu u ime umrle osobe.

Povrat poreza stiže u svibnju 

Informativni izračun obračuna poreza i prireza možete napraviti pomoću Poreznog kalkulatora

Prema podacima Porezne za 2021. godinu, kod 671.744 porezna obveznika - građana utvrđena je razlika za povrat od 219,58 milijuna eura (1,65 milijardi kuna). 

Kod 59.018 poreznih obveznika utvrđeno je da trebaju uplatiti u državni proračun još 14,86 milijuna eura (112,02 milijuna kuna). Kod preostala 10.783 porezna obveznika nije bilo razlike za povrat ili uplatu.

Porezna uprava procjenjuje kako će broj prijava te iznos povrata poreza i prireza porezu na dohodak za 2022. godinu biti u okvirima prošle godine.

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2022. godinu biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine. Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja, poručuju iz Porezne uprave.  

Porezne prijave mogu se podnijeti putem sustava ePorezna, mobilne aplikacije mPorezna, tokena internetskog bankarstva ili bilo koje vjerodajnice sustava NIAS minimalne razine prijave 3 ili pak nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu/boravištu.


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene