Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Val euforije nakon presude

Što je sve potrebno za tužbu protiv banaka zbog švicarca: Samo za prvi korak trebat će vam nekoliko tisuća kuna

Tužba zbog švicarskog franka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Tužba zbog švicarskog franka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tužba zbog švicarskog franka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Tužba zbog švicarskog franka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Švicarski franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Švicarski franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Švicarski franak i euro/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Švicarski franak i euro/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Na valu euforije presude Vrhovnog suda u slučaju franak, korisnici koji su svoje kredite prebacili iz franka u eure već prikupljaju dokumentaciju za tužbe. Iz Udruge banaka tvrde da se u ovom slučaju manipulira ljudima, a saborski zastupnik Goran Aleksić tvrdi da se radi o udruzi "lažljive gomile lažljivaca".

Nakon odluke Vrhovnog suda, Ivan Maras će pravdu u svom slučaju sa švicarcem potražiti na sudu.

Pročitajte i ovo Dokumenti Čeka se odluka Vrhovnog suda Agonija sa švicarskim frankom se nastavlja: "Da me netko sad natjera da ponovno prođem kroz sve ovo, ja to ne bi mogao" Slika nije dostupna Tako tvrde u udrugama Presuda banci u Srbiji najava istog scenarija za slučaj 'franak' u Hrvatskoj?

"Sad sam još sigurniji u svoju tužbu i eventualni rezultat iste tako da pripremam papire i namjeravam tužiti banku za preplaćeni iznos", rekao je Maras.

Odvjetnica Patricia Đurić, koja je odnijela prvu pobjedu protiv banaka, pojasnila je značenje presude Vrhovnog suda.

"Rješenjem je potvrđeno da potrošači, koji su svoje kredite inicijalno dogovorili u CHF i konvertirali u euro, imaju pravni interes zahtijevati pred sudovima utvrđenje ništetnosti pojedinih odredbi ugovora", rekla je.

Isto mišljenje ne dijele u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB).

"Ono što znamo je da će to biti dugotrajan i skup i neizvjestan postupak tako da treba dobro razmisliti hoće li netko ići u takav postupak ili ne", rekao je direktor HUB-a Zdenko Adrović.

U Udruzi Franak smatraju kako ova odluka korisnicima otvara nove mogućnosti.

"Ova presuda Vrhovnog suda je samo korak do ništetosti ugovora za koji se zalaže Udruga Franak, a to bi bilo i u skladu sa sudom Europske unije", rekla je Sandra Žigo, voditeljica ureda Udruge Franak.

Ako se odlučite za tužbu, potrebno je prikupiti svu dokumentaciju u banci, na što ćete morati pričekati oko 14 dana. Sljedeći korak je izračun kod sudskih vještaka, a morat ćete i platiti pokretanje sudskog postupka.

Cijena toga će ovisiti o vrijednosti spora, no već ćete na početku te pravne bitke morati pripremiti između dvije i četiri tisuće kuna.

Podsjetimo, aktivist Udruge Franak i saborski zastupnik Goran Aleksić se nakon presude Vrhovnog suda obrušio na banke: "Hrvatska udruga banaka je lažljiva gomila lažljivaca", rekao je.

"Mislimo da je neprimjerno nekoga nazivati na taj način, pogotovo iz usta saborskog zastupnika koji bi morao imati jedan primjereniji nastup", odgovorio mu je Adrović. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene