Ilustracija - 1
Ilustracija - 1 Foto: Getty Images

Na kraju trećeg tromjesečja 2022. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 81 milijardi eura što je 1,3% više nego na kraju prethodnog tromjesečja, dok je u razdoblju od godine dana financijska imovina kućanstava porasla za 3,9 milijardi eura, navodi se u novom Statističkom priopćenju HNB-a o statistici financijskih računa za treće tromjesečje 2022.


Na kraju trećeg tromjesečja 2022. financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila je 388 mlrd. EUR, što je povećanje od 9,4 mlrd. EUR u tom tromjesečju i povećanje od 24,2 mlrd. EUR u razdoblju od godine dana.

Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 404 mlrd. EUR, a povećale su se za 5,1 mlrd. EUR u tromjesečju odnosno 20,4 mlrd. EUR u razdoblju od godine dana.

U odnosu na BDP financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju trećeg tromjesečja 2022. iznosila je 597% godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 9,4 postotna boda u tom tromjesečju i smanjenje od 48,7 postotnih bodova u razdoblju od godinu dana.

Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva smanjile su se za 17,3 postotna boda u tromjesečju i za 59,3 postotna boda u godinu dana, te su na kraju trećeg tromjesečja 2022. dosegnule razinu od 622% godišnjeg BDP-a.

Time je nastavljeno smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u drugom tromjesečju 2021. godine zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na rast tromjesečnog BDP-a, navodi se u novom Statističkom priopćenju HNB-a o statistici financijskih računa za treće tromjesečje 2022.

Kolika je imovina kućanstva? 

Na kraju trećeg tromjesečja 2022. (Slika 2.) ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 81 mlrd. EUR ili 1,3% više nego na kraju prethodnog tromjesečja odnosno u razdoblju od godine dana financijska imovina kućanstava porasla je za 3,9 mlrd. EUR.

Najveći doprinos rastu financijske imovine ima rast gotovine i depozita koji čine 50,3% ukupne financijske imovine kućanstava.

Ilustracija Sve poskupljuje, pa i stanovanje: ''I stanodavcu je bilo vidno neugodno...''

Financijske obveze kućanstava povećale su se na 22 mlrd. EUR, što je porast 0,9% u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja. Ta kretanja rezultirala su povećanjem financijske netovrijednosti sektora kućanstava na 59 mlrd. EUR ili 1,4% više nego na kraju prethodnog tromjesečja (odnosno 2,8 mlrd. EUR ili 5,0% više u odnosu na kraj istog tromjesečja prethodne godine), te je tako netovrijednost ovog sektora, koja pokazuje trend ubrzanog rasta od drugog tromjesečja 2020., ponovno porasla nakon jednokratnog smanjenja u prvom tromjesečju 2022. godine.

Ilustracija Ipak plivamo u novcu? Pogledajte koliko su Hrvati potrošili od Nove godine

Na kraju trećeg tromjesečja 2022. (Slika 3.) ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća iznosila je 113 mlrd. EUR, tj. 2,2% više nego na kraju prethodnog tromjesečja. Financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 166 mlrd. EUR, što je rast od 0,5% u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja. Rezultat takvih kretanja bilo je povećanje financijske netovrijednosti sektora nefinancijskih poduzeća na –53 mlrd. EUR, što je za 3,1% više nego na kraju prethodnog tromjesečja.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju