Bliži se Uskrs, a tradicija Hrvata je za najveći kršćanski blagdan na stolu imati šunku. O toj je temi s Igorom Miševom, voditeljem pogona proizvodnje, razgovarala reporterka Matea Drmić.

Galerija Šunka, ilustracija - 2 Šunka, ilustracija - 1 Matea Drmić, reporterka Dnevnika Nove TV +0 Igor Mišev, voditelj pogona proizvodnje

Uskoro nam stiže Uskrs, kada će se na stolovima diljem Hrvatske zasigurno naći i šunka. O njezinoj je proizvodnji s Igorom Miševom, voditeljem pogona proizvodnje šunke, razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić

"Kapacitet prostorije je 2500 komada, a mi ih trenutno imamo oko 1500. Što se tiče uskršnjih šunki, imamo ih 30-ak komada i još svega 20-ak u pripremi. U komadima imamo još 200 do 250 kila u pripremi. Uvijek se češće kupuju komadi. Oni su skuplji od cijelih šunki, ali je ukupna cijena manja", rekao je Mišev.

"Ako se radi o uskršnjoj šunki, jedna je 22 eura. Ako se radi o đakovačkoj šunki, ona je s kostima 50, a bez kosti 62,5 eura po kilogramu", dodao je.

Uskršnja košarica: Ilustracija - 3 Inflacija jede hranu s blagdanskoga stola, cijena uskršnje košarice raste u nebo: "Malo je za nas preskupo"

Sveti Stjepan prvi je krvlju svjedočio za Isusa (Guliver/Thinkstock) Najveći kršćanski blagdan: Zašto slavimo Uskrs

Također je istaknuo da prodaja ide dobro.

"Prodali smo već polovicu onoga što smo predvidjeli za uskršnji asortiman", rekao je.

Na kraju ga je razgovora Drmić pitala koja je razlika između šunke i pršuta.

"Nema puno razlike. To su trajni suhomesnati proizvodi. Pršut preša, obično se soli krupnom soli i suši se na buri. Zbog klimatskih promjena puno više pogoduje imati komoru u kojoj će se u specifičnim mikroklimatskim uvjetima raditi ovakvi proizvodi", odgovorio je Mišev.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju