Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I hitni slučajevi uključeni

Iduće godine HZZO ukida dio besplatnih usluga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HZZO predstavio je neke novine u svom radu. Između ostalog, tu je uvođenje kartice zdravstvenog osiguranja koji će moći dobiti državljani Hrvatske i koju će moći koristii na području EU.

Iskaznicu će svaki državljanin Republike Hrvatske moći od HZZO dobiti besplatno. 'Pristupanjem Europskoj uniji 1. srpnja sljedeće godine, svaki državljanin Republike Hrvatske, svaki osiguranik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje može ishoditi iskaznicu zdravstvenog osiguranja za Europske unije. S tom karticom u slučaju bilo kakve nesreće ili opasnosti po pitanju zdravlja, osiguranik se može obratiti bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u bilo kojoj zemlji članici EU i dobiti potpuno besplatno zdravstvenu uslugu', rekao je ravnatelj HZZO-a, Siniša Varga.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

>> Nadoplata zdravstvenog osiguranja za ekstremne sportaše

Ta usluga uključuje hitne slučajeve, ali ne uključuje i pravo na one usluge koje se u Hrvatskoj ostvaruju putem uputnice, poput dijagnostike.

Iskaznice (European Health Insurance Card) se mogu ishoditi nakon što Hrvatska pristupi EU sljedeće godine i vrijedi godinu dana. 'Nema razloga da bilo tko bude bez iskaznice', zaključuje Varga.

No, napretka nema kada je riječ o osnovnom zdravstvenom osiguranju. Naime, zbog velikih troškova u zdravstvu, opcija o kojoj se razmišlja je - smanjenje broja besplatnih zdravstvenih usluga. Zbog toga se pojavio strah da će pacijenti od slijedeće godine morati plaćati više za zdravlje.

'Osiguranici gotovo da neće osjetiti, dapače, sve preventivne aktivnosti će osjetiti da im se više pruža medicinska skrb', rekao je Varga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene