Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: Svjedočenje o istragama nakon Oluje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni načelnik zadarske kriminalističke policije Ivo Kardum izjavio je u srijedu, u nastavku suđenja trojici hrvatskih generala u Den Haagu, da je policija redovito istraživala zločine i kaznena djela počinjena nakon "Oluje", a njihove počinitelje, uključivo i pripadnike Hrvatske vojske, uhićivala i prosljeđivala pravosudnim vlastima.

Kardum je rekao da je za obradu zločina u selima Varivodama i Goršiću, za koje su, među ostalim, optuženi hrvatski generali, u listopadu 1995. osnovana posebna radna skupina s tadašnjim pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Marijanom Benkom na čelu koji je zbog toga osobno stigao u Zadar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi svjedok Josip Turkalj Završilo svjedočenje Reynauda Theunensa Slika nije dostupna Suđenje generalima Željko Žganjer svjedočio i drugi dan

Skupina, sastavljena od pripadnika temeljne i vojne policije, legitimirala je 1272 hrvatska vojnika, pregledala 1050 vozila Hrvatske vojske, pretražila 17 hrvatskih vojnika od kojih su neki i uhićeni.

Svaki su dan u obradi tih zločina radila 92 kriminalistička policajca, uz pomoć 22 pripadnika vojne policije, rekao je Kardum.

Po njegovim riječima temeljna i vojna policija, koja je jedina bila nadležna za pripadnike HV-a, na zajedničkim je nadzornim točkama oduzimala je stvari za koje se sumnjalo da su ukradene iz kuća s područja zahvaćena "Olujom".

Tako su, primjerice, od pripadnika HV-a oduzimane ovce, telad, različite vrste oružja i streljiva, a počinitelji kažnjivih djela privedeni su i kazneno prijavljeni.

Za neke civilne žrtve nakon "Oluje" istraga je pokazala da nije riječ o ratnim zločinima, nego o nesretnim slučajevima ili ubojstvima koja nisu nacionalno motivirana.

Tako su na tijelu Gojka Komazeca, strica poznatog zadarskog košarkaša Arijana Komazeca koje je u ožujku 1996. pronađeno u mjestu Pribudiću kod Gračaca, utvrđeni višestruki lomovi, na temelju kojih je liječnik patolog procijenio da je riječ o smrti zbog pada.

Slično je i s ubojstvom troje pripadnika obitelji Sovilj koje je, po tvrdnjama svjedoka, ubio hrvatski vojnik srpske nacionalnosti iz imovinsko-pravnih razloga, o čemu istraga još nije zaključena, rekao je Kardum.

Bivši zadarski krim-policajac time je završio svoje trodnevno svjedočenje u postupku protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženih za zločine tijekom i nakon "Oluje" u kolovozu 1995.

Suđenje se nastavlja u četvrtak izvođenjem novog svjedoka tužiteljstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene