Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci ne odustaju

Pahor poručuje: "Presuda arbitražnog suda bit će prije ili kasnije biti realizirana"

Borut Pahor (Foto: AFP)
Borut Pahor (Foto: AFP) Foto: Afp
Granični prijepor između Hrvatske i Slovennije definitivno je riješen arbitražnom presudom koja će prije ili kasnije biti primijenjena, naveo je u petak u izjavi za javnost slovenski predsjendik Borut Pahor, povodom godišnjice objave presude arbitražnog suda koju Hrvatska zbog slovenske kompromitacije tog procesa ne priznaje i nudi bilateralne razgovore o konačnom rješenju.

 "Uvjeren sam da će presuda arbitražnog suda prije ili kasnije biti realizirarna u skladu s odlukom arbitražnog suda", naveo je Pahor u izjavi koju je prenio njegov ured.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u: Spominju i stijene i žene

"Arbitražni sud je donio odluku temeljem međudržavnog sporazuma koji su zaključile dvije vlade, ratificirala oba parlamenta, a u Sloveniji je i potvrđen na referendumu".

"Tako su dvije susjedne države, Slovenija i Hrvatska, mirnim putem i na način koji je obostrano obvezujuć riješile granični spor. Sada je njihova zadaća da ga na miran način i primijene", navedeno je u Pahorovoj izjavi povodom obljetnice odluke koju su objavili suci u ad-hoc arbitraži sklopljenoj prije ulaska Hrvatske u EU.

Plenković razgovarao s Cerarom na rubu summita EU-a

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u petak u Bruxellesu na rubu summita EU-a sa slovenskim tehničkim premijerom Mirom Cerarom.

Plenković je pozdravio i odluku Komisije da se ne miješa u granični spor između Hrvatske i Slovenije.

"Komisija je postupila mudro što se nije odlučila uključiti u slovensku inicijativu da se s tužbom ide na Sud EU-a. To je bitno drukčiji stav nego prije godinu dana. Očekujem da kada se u Sloveniji formira vlada ponovno ponudimo našim slovenskim susjedima ideje kako riješiti granični problem", rekao je Plenković.
Plenkoviću je postavljeno i pitanje bi li eventualni dolazak Janše na čelo slovenske vlade olakšao ili otežao rješavanje graničnog spora, s obzirom da i jedan i drugi pripadaju Europskoj pučkoj stranci, ali se Janšu percipira kao političara bližeg mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, a Plenkovića kao pripadnika srednje struje u EPP-u.

"Što se mene tiče, znam na kojim sam pozicijama i to se sigurno neće promijeniti. Ali, najprije pričekajmo da vidimo tko će preuzeti vlast. Tkogod dobije povjerenje mi ćemo u dobroj vjeri pristupiti tim razgovorima. Mislimo da je to puno bolji put od pravosudnog", rekao je Plenković.

Osvrnuo se na slovensku odluku o ukidanju ograničenja za hrvatske radnike.

"Slovenija je odlučila ukinuti ograničenja za slobodu kretanja hrvatskih radnika i sada je ostala samo Austrija s tim ograničenjem. U nekim drugim okolnostima to bi bio veliki uspjeh, ali u kontekstu demografske obnove i odlaska ljudi na to sada manje gledamo kao na uspjeh. U zadnja četiri mjeseca, Nizozemska, Velika Britanija i Slovenija ukinule su ograničenja. Mi ćemo sada recipročno ukinuti ograničenja za slovenske radnike", rekao je Plenković.

Plenković je dodao da je s Cerarom, kao i dan prije s Janezom Janšom, relativnim pobjednikom na nedavnim parlamentarnim izborima, razgovarao o općoj političkoj situaciji i procesu formiranja vlade u Sloveniji.

Plenković je spomenuo da je bilo riječi i o uvrštavanju zakona o izvanrednoj upravi, tzv. lex Agrokoru u aneks uredbe koja se bavi insolvencijskim propisima pa je na taj način taj zakon posredno ušao u pravnu stečevinu EU-a. "S time smo dobili još jednu potvrdu i legitimaciju", rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene