Borut Pahor (Foto: AFP)
Borut Pahor (Foto: AFP) Foto: Afp

Granični prijepor između Hrvatske i Slovennije definitivno je riješen arbitražnom presudom koja će prije ili kasnije biti primijenjena, naveo je u petak u izjavi za javnost slovenski predsjendik Borut Pahor, povodom godišnjice objave presude arbitražnog suda koju Hrvatska zbog slovenske kompromitacije tog procesa ne priznaje i nudi bilateralne razgovore o konačnom rješenju.


 "Uvjeren sam da će presuda arbitražnog suda prije ili kasnije biti realizirarna u skladu s odlukom arbitražnog suda", naveo je Pahor u izjavi koju je prenio njegov ured.

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Slovenci popustili mjere: Škole i vrtići otvoreni nakon tri mjeseca, prethodno obavljena masovna testiranja Andrej Plenković (Foto: uka Stanzl/PIXSELL) Plenković o aferi prisluškivanja: "Tolj ne predstavlja Vladu, sa mnom nitko nije razgovarao. Nema dokaza tko je bio na telefonu"

"Arbitražni sud je donio odluku temeljem međudržavnog sporazuma koji su zaključile dvije vlade, ratificirala oba parlamenta, a u Sloveniji je i potvrđen na referendumu".

"Tako su dvije susjedne države, Slovenija i Hrvatska, mirnim putem i na način koji je obostrano obvezujuć riješile granični spor. Sada je njihova zadaća da ga na miran način i primijene", navedeno je u Pahorovoj izjavi povodom obljetnice odluke koju su objavili suci u ad-hoc arbitraži sklopljenoj prije ulaska Hrvatske u EU.

Plenković razgovarao s Cerarom na rubu summita EU-a

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u petak u Bruxellesu na rubu summita EU-a sa slovenskim tehničkim premijerom Mirom Cerarom.

Plenković je pozdravio i odluku Komisije da se ne miješa u granični spor između Hrvatske i Slovenije.

"Komisija je postupila mudro što se nije odlučila uključiti u slovensku inicijativu da se s tužbom ide na Sud EU-a. To je bitno drukčiji stav nego prije godinu dana. Očekujem da kada se u Sloveniji formira vlada ponovno ponudimo našim slovenskim susjedima ideje kako riješiti granični problem", rekao je Plenković.
Plenkoviću je postavljeno i pitanje bi li eventualni dolazak Janše na čelo slovenske vlade olakšao ili otežao rješavanje graničnog spora, s obzirom da i jedan i drugi pripadaju Europskoj pučkoj stranci, ali se Janšu percipira kao političara bližeg mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, a Plenkovića kao pripadnika srednje struje u EPP-u.

"Što se mene tiče, znam na kojim sam pozicijama i to se sigurno neće promijeniti. Ali, najprije pričekajmo da vidimo tko će preuzeti vlast. Tkogod dobije povjerenje mi ćemo u dobroj vjeri pristupiti tim razgovorima. Mislimo da je to puno bolji put od pravosudnog", rekao je Plenković.

Osvrnuo se na slovensku odluku o ukidanju ograničenja za hrvatske radnike.

"Slovenija je odlučila ukinuti ograničenja za slobodu kretanja hrvatskih radnika i sada je ostala samo Austrija s tim ograničenjem. U nekim drugim okolnostima to bi bio veliki uspjeh, ali u kontekstu demografske obnove i odlaska ljudi na to sada manje gledamo kao na uspjeh. U zadnja četiri mjeseca, Nizozemska, Velika Britanija i Slovenija ukinule su ograničenja. Mi ćemo sada recipročno ukinuti ograničenja za slovenske radnike", rekao je Plenković.

Plenković je dodao da je s Cerarom, kao i dan prije s Janezom Janšom, relativnim pobjednikom na nedavnim parlamentarnim izborima, razgovarao o općoj političkoj situaciji i procesu formiranja vlade u Sloveniji.

Plenković je spomenuo da je bilo riječi i o uvrštavanju zakona o izvanrednoj upravi, tzv. lex Agrokoru u aneks uredbe koja se bavi insolvencijskim propisima pa je na taj način taj zakon posredno ušao u pravnu stečevinu EU-a. "S time smo dobili još jednu potvrdu i legitimaciju", rekao je. (Hina)