Paljenjem svijeća u obliku srca, parolama "Pravda za Davida" i glasnim traženjem pravde za Davida Dragičevića i svu ubijenu djecu, oko 150 Zagrepčana došlo je na Cvjetni trg dati potporu inicijativi "Srce za Davida" i roditeljima ubijenog mladića te izraziti nezadovoljstvo brutalnošću policije u Banjoj Luci.

Galerija


Ističući kako su, nakon Beograda, Sarajeva i Mostara, i u Zagrebu odlučili dati podršku inicijativi "Srce za Davida", Gordana Pasanec rekla je da ni jedna obitelj ne zaslužuje ono što proživljavaju Dragičevići u Banja Luci.

Vezani članci Požar u Španskom - 8 Buktinja u Zagrebu: 19 vatrogasaca gasilo požar u Španskom Milan Bandić i Sabina Tandara-Knezović Pogledajte posljednji TV intervju Milana Bandića: "Volio bih da ostatak Hrvatske živi kao Zagreb..."

 

"Ono što se događa u Banja Luci, ne samo tim roditeljima, nego što rade i vladajući, koja sredstva putem policije upotrebljavaju da bi se uništila volja naroda, kako se narod ne sluša...ne želim da se to ovdje dogodi", dodala je.

Napomenula je kako podrškom prosvjedima u Banja Luci "žele unaprijed spriječiti da se isto dogodi i u Hrvatskoj". "Nije to samo više David. Mislim da će David postati simbol nečeg puno, puno većeg. Mora se stati nasilju na kraj, a pravna služba i država moraju konačno stati na stranu građana, da smo pred zakonom svi isti, da nisu zaštićena djeca društveno prihvatljivih obitelji", rekla je Pasanec.

Smatraju da Dodik laže

Zamoljena za komentar izjave predsjedatelja i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je u četvrtak ustvrdio kako je pravosuđe krivo da slučaj smrti mladića Davida Dragičevića do sada nije razjašnjen, što je potaknulo masovne prosvjede, ocijenila je kako time Dodik sa sebe želi skinuti odgovornost i zadržati svoju vlast. "Mislim da laže", rekla je Pasanec.

Licemjernom je Dodikovu izjavu ocijenio i slobodni novinar i aktivist iz Banja Luke Milijan Kovač te dodao kako bi Dodik, da je želio da se nešto napravi, to davno učinio.

"Čitavo vrijeme od kad traju protesti i okupljanja građana tvrdio je nešto drugo. Svi znamo da je pravosuđe korumpirano i upravo na to pravosuđe utjecaj imaju ljudi poput Milorada Dodika koji su na vlasti", ustvrdio je. Smatra da sada Dodik, vjerojatno zbog pritisaka međunarodne zajednice i javnosti, pokušava sa sebe skinuti taj teret i "pokušava se oprati".

U BiH brojna neriješena ubojstva

Kovač je rekao da od početka podržava Davidove roditelje i da je sudjelovao u utorak u prosvjedima u Banja Luci kad ih je policija napala. Drži kako je situacija "sada grozna" te je upozorio da, ako se ne izbore za pravdu za Davida u Banja Luci, to može postati praksa ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u regiji. Naveo je da u Bosni i Hercegovini ima oko 20 nerješenih ubojstava od kojih se mnoga dovode u vezu s vrhovima politike i vlasti i u Sarajevu i u Banja Luci.

"Da nije bilo dosadašnjih okupljanja", smatra Kovač, "ne bi bilo pomaka u tom slučaju, a policija bi taj slučaj zaključila kao samoubojstvo". No, dodao je, zbog pritiska javnosti i oni su počeli razotkrivati neke stvari.

Pozvani putem Facebooka

 

"Želimo pokazati da smo uz roditelje ubijenog Davida i da smo protiv bahatosti i brutalnosti policije u susjednoj državi koja je pokazala svim sredstvima kako ne radi u službi građana, već štiti interese pojedinaca i korumpiranu državnu kliku u čijim redovima pozicije čuvaju i "bivši" zločinci.

Pozivamo sve zainteresirane (osobito roditelje) da dođu 27.12.2018. godine na Cvjetni trg u 17 sati na mirno okupljanje. Pokažimo da je i nama stalo", napisao je u pozivu organizator okupljanja. Građani su zamoljeni da na prosvjedni skup dođu bez stranačkih obilježja i znakova. (Hina,M.V.)