Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Rupa na zgradi – tempirana bomba"

Zagreb će se i dalje tresti, šteta još nije sanirana, a građane i struku uzrujava novi zakon: ''Godinama smo upozoravali na ovo“

Rupa u zidu
Rupa u zidu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rupa u zidu Rupa u zidu Foto: DNEVNIK.hr Ruševina u Zagrebu Ruševina u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Ograđena ruševna zgrada Ograđena ruševna zgrada Foto: DNEVNIK.hr Rušenje s krova Rušenje s krova Foto: DNEVNIK.hr +6 Rupa u kući Galerija 1/11 >>
Seizmološka služba objavila je kako se Zagreb u posljednja četiri tjedna zatresao oko tisuću puta, a osim broja podrhtavanja tla, od prvog razornog potresa ništa se veliko nije promijenilo. Još se čeka zakon, koji je i prije samog donošenja izazvao negodovanje struke.

Rupa na zgradi, velika gotovo tri metra, iako na prvi pogled ne izgleda tako, tempirana je bomba. Dođe li do vibracije, sa sobom će povući cijeli zid.

Pročitajte i ovo Obnova u Zagrebu sporo ide Za one koji još čekaju obnovu ova Zagrepčanka ima samo jednu poruku: "Da budu uporni i strpljivi. Ništa drugo" Šteta od potresa na zgradi - 1 Izgrađena tek jedna kuća Grad zaboravljen nakon potresa: "Neka se zamijene sa mnom, a ja sa svojom obitelji 10 dana u njihovim vilama"

''Postoji velika mogućnost da će povući krov, krovište koje se nalazi s druge strane. Isto tako ugrozit će postojeće instalacije zato što se u tom zidu nalazi plinska i električna instalacija“, zabrinut je Zagrepčanin Davor Jelić.

Policija je ogradila dio ispred zgrade, kako ne bi nastradali automobili i pješaci, ali neki su i dalje neodgovorni. ''Prođu ispod ili maknu trake. Svakodnevno moramo u nekoliko navrata provjeriti, kupili smo trake pa na neki način sami vodimo brigu o tome“, objašnjava Davor.

Ovo je samo jedan od brojnih primjera zbog čega je bitno da se donese Zakon o obnovi, a na njega se čeka gotovo mjesec dana. Za tjedan-dva on bi trebao ići u brzu proceduru, no i prije samog donošenja izazvao je kritike struke.

Arhitekti kažu da zakon jasno ne definira ono što je najvažnije – kako će se raspodijeliti pomoć. Tihomir Mataković iz Društva arhitekata Zagreba kaže da ta raspodjela mora biti prihvatljiva u sociološkom smislu te da mora biti uravnotežena.

''Da se na pravi način postupi i prema onima koji imaju i prema onima koji nemaju. Odluka je da će se pomoći, međutim zadnji prijedlog zakona koji smo vidjeli na jedan jači i kvalitetniji način ne pristupa obnovi podsljemenske zone i manjih obiteljskih kuća", tvrdi Mataković.

Bitno je dobro definirati zakon i slušati struku, slažu se i inženjeri građevinarstva. ''Građevinari bi prvi trebali biti ljudi jer smo godinama upozoravali i govorili da nam se ovo može dogoditi, ali sad smo pregrizli jezik. Stavili smo se u službu naših građana i naše djece. Pozivam sve struke da naprave isto", traži Josip Atalić s Građevinskog fakulteta.

Seizmološka struka objavila je video u kojemu pokazuje koliko se puta Zagreb zatresao od 22. ožujka do 14. travnja. Zabilježeno je 140 potresa jačih od 1,3 prema Richteru. Kada se zbroje i oni manji, sveukupno je u tom vremenskom intervalu bilo tisuću potresa.

''Ta će serija još trajati, a koliko dugo, ne znamo. Sigurno tjednima, pa i mjesecima, a kakva će biti distribucija potresa ovisno o jačini, o tome ne možemo govoriti“, uvjerava seizmolog Krešimir Kuk.

Nadajmo se da će biti manjeg intenziteta i da će se život polako vratiti svom uobičajenom ritmu, u kojem će Zrinjevac opet biti park, a ne parkiralište.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene