Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OČAJNI NAKON POTRESA

Građani više nisu prestrašeni – sada su bijesni: "Živimo bez plina tri tjedna, nemamo tople vode ni grijanja", "Dragi Milane, što da radimo?"

Poslijedice potresa u Zagrebu - 2
Poslijedice potresa u Zagrebu - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Poslijedice potresa u Zagrebu - 2 Poslijedice potresa u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poslijedice potresa u Zagrebu - 1 Poslijedice potresa u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Predrag Štromar Predrag Štromar Foto: DNEVNIK.hr Milan Bandić Milan Bandić Foto: DNEVNIK.hr +2 Poslijedice potresa u Zagrebu - 4 Galerija 1/7 >>
Ušli smo u četvrti tjedan nakon potresa, a građani i dalje čekaju odgovore na najvažnija pitanja. Čeka se Zakon o obnovi Zagreba, čekaju se pregledi statičara, čekaju se plin i voda, čeka se useljenje u gradske stanove. Kada će građani dočekati, eh, to je već upitno.

"Živimo bez plina već tri tjedna. Plinara je neumoljiva. Nema grijanja. Bilo je prehladnih dana. Nema tople vode", kaže Renata Tolić. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema službene potvrde Novo podrhtavanje tla uznemirilo Zagrepčane, stigle stotine komentara: "Čulo se, a i protreslo" Potres Utješio građane Stručnjak o novim potresima koji su uznemirili Zagrepčane: "Evo zašto su ih tako jako osjetili"

"Ja sam promijenila već treći privremeni smještaj", napominje Marina Orsag. Martina Živković sama je organizirala dizalicu da skida dimnjake.

Ovo je dovoljan dokaz da je gotovo mjesec dana nakon potresa na snazi jedino čekanje.

Na pitanje kada će Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice stupiti na snagu, ministar Predrag Štromar odgovara:

"Nije bitno kad će on stupiti na snagu, nego je bitno kakav će on biti", rekao je ministar prije tjedan dana. Ministar Štromar ne zna kad će Zakon stupiti na snagu, ali ne brinite se – ne zna ni gradonačelnik Bandić.

"Što se Zagreba i mene tiče, Grad Zagreb neće raditi ništa dok struka ne da svoj pečat kako", rekao je Bandić.

Nepoznanica koja proizlazi iz novog Zakona jest i ona trebaju li građani samostalno rušiti odnosno obnavljati oštećene domove.

"Ja ne znam što da vam na to odgovorim zato što je ova zgrada kategorizirana s crvenom naljepnicom neupotrebljivo. Većina zgrada koje su dosta stradale upućena je dalje na detaljni pregled ili na nekakve hitne mjere intervencije. To je zapravo sljedeći korak koji će se raditi za sve zgrade koje su oštećene", rekao je statičar Luka Božić.

Dok na snagu ne stupi Zakon o obnovi, preporuka je da građani ne ruše i ne obnavljaju svoje domove.

Gdje će do tada biti građani koji spavaju u garažama, stajama, autima. Koji putuju od vrata do vrata ne bi li imali barem nekakav krov nad glavom?

"Tko god smatra da ne može biti u svojim kućama, može otići u Studentski dom Cvjetno naselje i može biti u Cvjetnom naselju", rekao je Pavle Kalinić iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. 

Osim studentskog doma Cvjetno, iz kojeg su prisilno iseljeni studenti, postoje i stotine gradskih stanova. Tek četrdesetak dijelit će se građanima čiji su domovi razrušeni, a useljavanje će, kako neslužbeno doznajemo, početi do kraja travnja.

No svaka crvena naljepnica ne ispunjava kriterije za useljenje.

"Imovinski cenzus, broj članova obitelji i, ne daj Bože, treći čimbenik je još bolest u obitelji i koji imaju četvrtu još sastavnicu da im je to jedini krov nad glavom", rekao je Bandić.

"Informaciju o tome jesu li u redu i hoće li se uopće moći obnavljati, hoće li se rušiti ili će se moći obnavljati, to ćemo dobiti tek negdje krajem devetog mjeseca. Šta bismo mi do tada, evo, dragi moj Milane Bandiću, što?" upitala je Bandića Marina Orsag.

I tako dok građani putuju od vrata do vrata, neka samo pripaze da im komad zgrade ne padne na glavu. Centar Zagreba još uvijek je opasnost i za građane i za automobile.

"Ne znam što oni misle i hoće li išta poduzeti, ali ovo je katastrofa", smatra Renata Tolić. 

Građani više nisu prestrašeni, sada su bijesni. Dugo su čekali, a sad je vrijeme da konkretnu pomoć i dočekaju.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene