Obavijesti Video Pretražite Navigacija
beskorisni prijedlozi

Probijeni svi rokovi: I dalje nema zakona o Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Ivan Malenica, ministar uprave
Ivan Malenica, ministar uprave DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Malenica, ministar uprave Ivan Malenica, ministar uprave Foto: DNEVNIK.hr +0 Korupcija/Ilustracija Galerija 1/2 >>
Odugovlači se s novim zakonom o povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Do sada su pregažena obećanja o svim rokovima, a bivši ministar Lovro Kuščević prije godinu dana obećavao je da će zakon biti gotov.

Ministar uprave Ivan Malenica kreće otpočetka. Svi dosadašnji prijedlozi zakona nisu od koristi. Jedna od ključnih izmjena, otkriva nam, odnosit će se na povredu načela djelovanja, upozorenja dužnosnicima da u pojedinim situacijama nisu bili dovoljno transparentni i etični.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

"Moje je mišljenje da načela trebaju ostati sastavni dio zakona o sprečavanju sukoba interesa. Međutim odluke ustavnog suda i upravnih sudova utvrdile su da su odredbe koje uređuju načela nepotpune, postoje zakonski nedostaci što se tiče načela", kaže Malenica.

Neće ih se moći javno propitkivati

Za lex Agrokor za netransparentno djelovanje prozivani su ministar Marić i bivša ministrica Dalić. Davor Bernardić kao političar je primio stipendiju visoke poslovne škole u iznosu od 263.000 kuna. Premijer Plenković imenovao je kuma za veleposlanika.  U slučaju Helsinki HDZ nije dostavio račune za putovanje. To su samo neki od primjera povrede načela djelovanja. Takvi se slučajevi po novom više ne bi mogli javno propitivati. Mogli bi se pokretati jedino ako je došlo i do povrede zakona.

"Samo načelo ne predstavlja neposredan izvor sankcioniranja dužnosnika, već bi ga trebalo vezati za konkretnu zakonsku odredbu koja se odnosi na sukob interesa", kaže Malenica.

Ministrovi planovi ljute povjerenstvo. Time bi im se, kažu, uvelike smanjile ovlasti.

"Povjerenstvo kao preventivno tijelo prije svega treba upozoravati i na neke etičke povrede u postupanju rada dužnosnika. Kada bi se etička načela izmakla iz samog zakona, onda zapravo Povjerenstvo u toj preventivnoj sferi više moglo imati apsolutno nikakvu ulogu. Povjerenstvo bi imalo administrativne ovlasti utvrđivati formalne povrede zakona", kaže Davorin Ivanjek iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Bivši ministar Lovro Kuščević prije točno godinu dana obećavao je da će zakon biti gotov.

"Mi se nismo uspjeli dogovoriti oko finalnog prijedloga. Ja očekujem da će novi ministar i nova vlada usvojiti taj prijedlog i uputiti… Ima niz otvorenih pitanja koja treba usuglasiti na razini Vlade", rekao je bivši ministar uprave Lovro Kuščević.

Po onome što vladajući najavljuju, tvrdi SDP-ov Arsen Bauk, bolje bi bilo da se sa zakonom odugovlači.

"Pretpostavljam da misle da bi bilo kakvo smanjenje utjecaja povjerenstva za sukob interesa i posredno olakšavanje političarima da svoj sukob interesa sakriju izazvalo burnu reakciju. U pravu su... pametno da ne mijenjaju ono što su mislili", kaže Bauk.

Povjerenstvo smatra i kako se treba proširiti djelokrug dužnosnika koje bi se nadgledalo.

"Tako primjerice Zagrebački holding kao trgovačko društvo koje obuhvaća niz trgovačkih društava nije pod nadležnošću povjerenstva", ističe Ivanjek.

Početkom godine formirat će se radna skupina, a na zakonu bi trebalo raditi ministarstvo uprave, pravosuđa i samo povjerenstvo. Dok se čeka zakon, čeka se i izvješće GRECA - organizacije vijeća Europe o stanju korupcije u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene