Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA UPRAVNOG VIJEĆA

HZZO objavio rezultate kontrola bolovanja, raspisali i natječaj za novog ravnatelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje održalo je 13. redovnu sjednicu na kojoj je odlučeno da se pokreće postupak objave natječaja za izbor ravnatelja i zamjenika ravnatelja HZZO-a.

Natječaj za novog ravnatelja i zamjenika ravnatelja HZZO-a objavit će se u Narodnim novinama i Večernjem listu te na mrežnim stranicama HZZO-a, a rok za dostavu ponuda biti će osam dana od objave.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva Za Dnevnik Nove TV Pobuna protiv HZZO-a, oglasio se Beroš: "Cijene koje nemaju dodir s realnošću ne doprinose stabilizaciji sustava" Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo''

Upravno vijeće je donijelo i odluku o izboru pripravnika – doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije. Pripravnički staž će se financirati za 412 kandidata i to 400 doktora medicine, 7 magistara farmacije i 5 magistara medicinske biokemije.

Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a

Donesena je i odluka o stavljanju novih lijekova na osnovnu i dopunsku listu. Na osnovnu listu lijekova biti će uvršteno 6 novih lijekova: glekaprevir + pibrentasvir za liječenje kroničnog hepatitisa C, emtricitabin + tenofovir alafenamid za liječenje HIV-infekcija, anagrelid za liječenje esencijalne trombocitemije, tofacitinib i baricitinib za liječenje reumatoidnog artritisa, te deksmedetomidin za sedaciju bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.

Na dopunsku listu lijekova biti će uvršten jedan novi lijek, takrolimus hidrat za liječenje atopijskog dermatitisa.

Dodatno, na važeće liste lijekova stavljaju se nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi (na osnovnu listu lijekova 22 lijeka u 50 pakiranja, a na dopunsku listu lijekova 4 lijeka u 6 pakiranja).

HZZO pojačao kontrole bolovanja

U prvom polugodištu 2017. godine HZZO proveo je 3696 kontrola svojih ugovornih subjekata, provjeravajući izvršavanje ugovornih obveza. U 2852 kontrole ili 77 posto provedenih kontrola nisu utvrđene nepravilnosti.

U 844 kontrole, odnosno u 23 posto provedenih kontrola, utvrđeno je kršenje ugovornih obveza zbog čega je izrečeno 440 opomena, 335 opomena s naplatom štete, 44 opomene s novčanom kaznom, 15 opomena s novčanom kaznom i naplatom štete i 8 opomena pred raskid ugovora, a pokrenuta su i 2 postupka za raskid ugovora.

Ukupna stopa bolovanja u prvom polugodištu 2017. godine iznosila je 3,36. U prvom polugodištu 2016. godine ukupna stopa bolovanja bila je 3,18. Iz navedenog proizlazi kako je u prvom polugodištu 2017. godine u odnosu na isto razdoblje 2016. godine ukupna stopa bolovanja bila veća za 0,18. Broj dana bolovanja bio je veći za 500.046 dana, a broj dnevno bolesnih za 3529.

Stoga je HZZO intenzivirao kontrole bolovanja, te su kontrolori HZZO-a u prvom polugodištu 2017. godine u odnosu na isto razdoblje 2016. godine pregledali 6 puta više osiguranika, a organiziran je i rad povjerenstava za izvanrednu kontrolu bolovanja.

Kontrolori HZZO-a su u promatranom razdoblju proveli kontrolu bolovanja u 2645 ordinacija opće/obiteljske medicine i pritom pregledali 5212 osiguranika te zaključili 1401 bolovanje ili 27 posto kontroliranih bolovanja.

Posebna povjerenstva za kontrolu bolovanja koja su započela s radom krajem svibnja 2017. godine, pregledala su do 30. lipnja 2017. godine 153 osiguranika i zaključila 55 bolovanja ili 36 posto kontroliranih bolovanja.

Pozitivno poslovanje

U prvih šest mjeseci HZZO je poslovao pozitivno, a dobit je u tom razdoblju iznosila gotovo 104,8 milijuna kuna. 

Upravno vijeće je donijelo i odluku o izboru pripravnika – doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije. Pripravnički staž će se financirati za 412 kandidata i to 400 doktora medicine, 7 magistara farmacije i 5 magistara medicinske biokemije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene