Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakinuti liječnici ili privatnici?

HZZO privatnicima otkazao ugovore za mamografiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog uštede, dolazi još jedna novost u zdravstvu. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje privatnim je liječnicima ukinuo mogućnost obavljanja besplatnih mamografskih pregleda i to doslovno preko noći. Provjerili smo što to znači za same pacijentice.

Rak dojke, najraširenija je bolest kod žena, a preventivnih besplatnih mamografskih pregleda koji su pomagali ranom otkrivanju bolesti više nema. Barem ne u privatnika koje pacijenti vole zbog manjih gužvi. HZZO je raskinuo ugovor sa svim poliklinikama s kojima je surađivao u sklopu Nacionalnog programa. Milinović svoj potez pravda uvođenjem reda.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Brazilka kupila diplomu putem interneta Završila u pritvoru Nova liječnica postala sumnjiva upravi bolnice, pa provjerili njezinu diplomu: Šokirali se otkrivenim

'Želimo iskontrolirati zašto su neki bolnički kapaciteti prazni, a privatni puni pa ćemo vidjeti', kaže ministar Milinović. Dogovoreni pregledi za ovaj mjesec su otkazani pa će pacijenti morati dogovoriti novi u bolnicama, domovima zdravlja ili zavodima za javno zdravstvo, ili platiti privatniku. ' Očito zbog nedostatka sredstava što znamo da je prisutno u našoj državi je odlučio da dio tog kolača reducira i da za 'screening' program smanji sredstva, a da taj program ipak ostane i dalje učinkovit', smatra Ivan Drinković, vlasnik privatne poliklinike.

Hoće li doista biti učinkovit, pacijenti će znati uskoro. Do sada je mamografskim pregledima obuhvaćeno više od 330 tisuća žena. Otkriveno je 3397 sumnjivih nalaza te 1400 oboljelih. Ministar tvrdi da se ništa značajno neće promijeniti. 'Neće biti nauštrb pacijenata. Oni će i dalje imati dostupnu mamografiju kao jednu od metoda koja rano otkriva karcinom dojke', ističe Milinović. 'Nije bitno tko će raditi taj program, bitno da on ide i dalje', kaže Drinković. Zdravstveni sustav guta najviše državnog novca, a svaka štednja ovdje je tako kap u moru proračunskih sredstava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene