Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri posto od godišnjeg prometa lijekovima

HZZO-ove nove namete farmaceutima najviše će osjetiti pacijenti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema novom prijedlogu proizvođači bi kvartalno plaćali tri posto od godišnjeg prihoda prodaje lijekova, što bi HZZO-u trebalo vratiti 150 milijuna kuna godišnje.

Ugovorom o etičkom oglašavanju o lijekovima uvodi se novi namet farmaceutskoj industriji. 'Tri posto od godišnjeg prometa lijekovima su golemi parafiskalni nameti, čime država, HZZO i Ministarstvo zdravstva, zbog kompanija koje se ne pridržavaju propisanih etičkih pravila ponašanja, kažnjavaju cjelokupnu industriju, liječnike i farmaceute, a posljedice će prije sve osjećati pacijenti. Stroga i transparentna kontrola etična ponašanja proizvođača nije upitna, ali je potpuno neopravdano pod krinkom etična poslovanja uvoditi dodatni namet na lijekove', buni se dio farmaceutske industrije, a javlja Večernji list.

Pročitajte i ovo Informer: Dobitnici i gubitaši koronakrize - 1 ČAK I PROFITIRALI Pandemija koronavirusa na neke je utjecala i - pozitivno: "Mi smo se dan poslije, nakon što nam je nametnuto da moramo raditi od kuće, vrlo brzo prilagodili" Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Iz državne tvrtke kažu - nema ucjene Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je"

Ugovor o etičkom oglašavanju u četvrtak bi trebalo prihvatiti Upravno vijeće HZZO-a. Nezadovoljni proizvođači ističu da njihovi argumenti nisu poštovani, a HZZO pokušava jednostrano i ne vodeći računa o svim posljedicama za tržište regulirati odnose koji su već regulirani zakonima i pozitivnim propisima RH. Ugovor kvalificiraju kao pokušaj dodatnog iskorištavanja monopolna položaja HZZO-a. Prema tom prijedlogu, proizvođači će kvartalno plaćati tri posto od godišnjeg prihoda prodaje lijekova. Na taj način bi HZZO trebao vratiti oko 150 milijuna kuna u godini, što bi ulazilo u poseban fond.

'Kompanije će, kao i do sada, iz proračuna za marketing i promociju, sponzorirati liječnicima izobrazbu na stručnim skupovima, a nas će o tome izvješćivati. Imat ćemo uvid u to koji liječnici kamo idu pa ćemo moći vidjeti ima li eventualno koruptivna odnosa između tvrtki i liječnika. Edukacija koju tvrtke sponzoriraju iznimno je vrijedna, ali ne bi smjela biti ograničena samo na nekolicinu uvijek istih liječnika', ističe dr. Tihomir Strizrep, direktor HZZO-a.

90 posto edukacija liječnika financira farmaceutska industrija, a na ovaj način bi im se dio novca trebao i vratiti, dodaje Strizrep. 'Uvođenje parafiskalnih nameta može donijeti negativne posljedice za poslovanje proizvođača lijekova. Unatoč stavu Vlade RH, koja se izjasnila protiv parafiskalnih nameta, HZZO donosi jednostranu odluku koja je posve u suprotnosti s time', rekao je, predsjednik Udruge domaćih proizvođaća lijekova u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene