Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u studenom prva kontrola

HZZO otkrio što su pokazale inspekcije u ordinaciji kontroverznog doktora Jusupa

Doktor Goran Jusup (Foto: Provjereno) - 11
Doktor Goran Jusup (Foto: Provjereno) - 11 Provjereno
Aktualno Galerija Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 8 Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 8 Foto: Provjereno Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 6 Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 6 Foto: Provjereno Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 12 Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 12 Foto: Provjereno +0 Doktor Goran Jusup (Foto: Provjereno) - 11 Galerija 1/4 >>
HZZO je na upit portala DNEVNIK.hr otkrio što su utvrdile inspekcije Zavoda u slučaju skandaloznog doktora Gorana Jusupa iz Obrovca.

Slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Pogledajte cijelu priču o liječniku i medicinskoj sestri iz Obrovca.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Hrvatski Zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) proveo je u studenom 2018. i siječnju 2019. godine izvanredne ciljane kontrole izvršavanja ugovornih obveza u Specijalističkoj ordinaciji obiteljske medicine doktora Gorana Jusupa.

Provjeravali su ima li medicinsku sestru, ali i prijave za otežano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu pacijenata.

Odgovor HZZO-a prenosimo u cijelosti:

''Dana 14. studenog 2018. HZZO je proveo kontrolu Ugovornog subjekta u kojoj je utvrđeno kršenje ugovornih obveza, zbog čega je Ugovornom subjektu 17. prosinca 2018. izrečena odgovarajuća ugovorna mjera, a u cilju utvrđivanja ispravljanja utvrđenih nepravilnosti, HZZO je Ugovornom subjektu najavio ponovnu kontrolu.

Doktor Goran Jusup (Foto: Provjereno) - 11 Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 6 Foto: Provjereno

11. siječnja 2019. HZZO je proveo ponovljenu kontrolu Ugovornog subjekta, u kojoj kontroli je utvrđeno kako ugovorni subjekt nije ispravio nepravilnosti iz prethodne kontrole te kako bi daljnje ispunjavanje odredbi Ugovora izazvalo štetne posljedice za osigurane osobe HZZO-a, kao i za sam Zavod, zbog čega je predloženo Službi za ugovaranje pokretanje postupka raskida Ugovora.

Ugovorni subjekt se ni na jedno zaprimljeno Izvješće o provedenoj kontroli HZZO-a nije očitovao, a na što je imao pravo sukladno odredbama članka 10. i 11. Pravilnika o načini provođenja nadzora i kontrole („Narodne novine“, broj 47/14, 11/16, 129/17 i 35/19).

''Osoba bez stručne spreme ne može raditi kao medicinska sestra''

Slijedom svega navedenog, Služba za ugovaranje HZZO-a pokrenula je postupak raskida Ugovora sa Specijalističkom ordinacijom obiteljske medicine Gorana Jusupa, dr. med. spec., te je 18. travnja 2019. donesena odluka kojom se Ugovor raskida s 30. travnjem 2019. godine'', naveli su iz Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Dodatno su vezano za medicinsku sestru objasnili da HZZO ne ugovara osobe koje nemaju odgovarajuću stručnu spremu i važeću licencu u timu primarne zdravstvene zaštite s privatnim zdravstvenim radnicima. Privatna ordinacija koja ima zaposlenu osobu bez odgovarajuće stručne spreme i važeće licence ne bi mogla ishoditi odgovarajuće Rješenje obavljanju zdravstvene djelatnosti koje je potrebno za ugovaranje zdravstvene zaštite s HZZO-om.

Doktor Goran Jusup (Foto: Provjereno) - 11 Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 12 Foto: Provjereno

Rad privatne ordinacije koja nema osiguranog člana tima (doktor medicine ili 1 doktor medicine specijalist opće/obiteljske medicine i 1 medicinska sestra-medicinski tehničar ili medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege za 8 sati radnog vremena) smatra se kršenjem ugovornih obveza. U slučaju da ugovoreni član tima (medicinska sestra u timu) prestaje s radom nositelj privatne prakse (ugovorni doktor medicine) u obvezi je obavijestiti nadležni regionalni ured/područnu službu HZZO-a te osigurati zamjensku medicinsku sestru (objavom natječaja za zapošljavanje ili kontaktiranjem nadležnog ureda zavoda za zapošljavanje). Ako niti nakon provedenih postupaka objave natječaja (o čemu mora dostaviti dokaze) nositelj privatne prakse ne može naći medicinsku sestru, o tome treba obavijestiti nadležni regionalni ured/područnu službu HZZO-a kako bi u suradnji s nadležnim domom zdravlja i županijskim uredom za zdravstvo iznašli rješenje za propisani nastavka rada u privatnoj praksi.

Osoba koja nije stekla stručne kompetencije medicinske sestre/medicinskog tehničara ne smije provoditi zdravstvenu zaštitu (ispisivati recepte, primjena injekcija, pisanje uputnica i dr..) u ugovornoj ordinaciji.

Doktor Goran Jusup (Foto: Provjereno) - 11 Ambulanta u Obrovcu (Foto: Provjereno) - 8 Foto: Provjereno

HZZO provodi kontrolu izvršenja ugovornih obveza u ugovornim ordinacijama u skladu sa svojim provedbenim aktima (redovne i izvanredne kontrole), a prioritetno na temelju prijava osiguranih osoba.

''U konkretnom slučaju HZZO je proveo kontrolu ugovornih obveza u ordinaciji na temelju saznanja da ordinacija nema medicinsku sestru, nakon čega je nositelju privatne prakse zapisnički utvrđen rok za uklanjane nepravilnosti odnosno rok za zapošljavanje medicinske sestre u timu. Kako ugovorni subjekt nije ispravio nepravilnosti iz prethodne kontrole, HZZO je pokrenuo postupak raskida Ugovora'', poručili su.

 
Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Aktualno Slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Pogledajte cijelu priču o liječniku i medicinskoj sestri iz Obrovca Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 4 Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 4 Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 5 Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 5 Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 3 Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 3 Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 2 Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 2 Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 1 Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 1 +3 Slučaj ordinacije iz Obrovca (Provjereno) - 7 Hrvatska Slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Pogledajte cijelu priču o liječniku i medicinskoj sestri iz Obrovca 1/9 >>
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene