Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Nažalost, neki pacijenti moraju umrijeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevjerojatnu izjavu državne administracije dobili smo o ekstremno skupim lijekovima koje pojedinim pacijentima, čak ni pod cijenu njihova života, ne žele platiti.

- Nikada do nas nije došao zahtjev za taj lijek. U bolnici su vjerojatno procijenili da je ta pacijentica u takvom stanju da joj to više neće pomoći. Nažalost, neki pacijenti moraju umrijeti, rekao nam je Tonči Buble iz Odjela za lijekove HZZO-a na upit o skupom lijeku koji treba jednoj mladoj Zadranki.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mnogima nije lako Nestašica važnih lijekova u Hrvatskoj: Pacijenti imaju nekoliko mogućnosti Lijekovi - 3 Zdravstvena pismenost Jednim klikom do svih informacija o lijekovima: Građanima će jedna od usluga biti posebno zanimljiva

Dio je ovo nevjerojatne i, očito, bešćutne reakcije iz HZZO-a na spomen 27-godišnje Zadranke, čiji je apel za spasonosnim lijekom odjeknuo Hrvatskom.

Iva Prenđa boluje od krvne anemije. Spasonosnu terapiju trebala bi platiti oko dva milijuna kuna. Novca nema. Liječnici su joj propisali lijek, no HZZO novac ne da. 
 
Da ima problema s koštanom srži, liječnici su Ivi rekli prije šest godina. Boluje od krvne anemije. Od nastavka normalnog života dijeli je 400 tisuća dolara. Toliko, naime, stoji četveromjesečna terapija Eculizumabom. Novca nema. 

- Jako skupo me koštaju odlasci u Zagreb na preglede, to je velik dio plaće moje majke. Tu svotu ne mogu skupiti bez pomoći Ministarstva i Vlade, kaže nam Iva.

Ova mlada hotelijerka preživljava zahvaljujući čestim transfuzijama krvi. No, željezo, koje se
gomila u organizmu uništava joj unutarnje organe. 

- Transfuzije dobivam svakih dvadeset dana, imam jake bolove, mučnine, jutra su teško, ali pokušavam se snaći, priča Iva o svojoj teškoj svakodnevici.

Unatoč preporuci zagrebačkih hematologa, terapija je zapela u bolnici i HZZO-u. Lijek koji je odobren na američkom i europskom tržištu u Hrvatskoj nije registriran. Ni jedna strana ne želi ulaziti u minus. Skupi lijek naplaćivao bi se iz ionako mršavog bolničkog proračuna. 

Zavod može odobriti liječenje, ako je lijek jedina opravdana terapija. Tek nakon suglasnosti bolničkog povjerenstva, zahtjeve za lijekove rješava Povjerenstvo HZZO-a. I tako ukrug. 

- Bolnička povjerenstva najčešće prema nama šalju nekompletnu dokumentaciju koja nema veze s terapijom, uvjerava nas direktor HZZO-a Većeslav Bergman.

U Hrvatskoj se od rijetkih i teških bolesti liječi 3 tisuće osoba. Samo lani odobreno je dvostruko više lijekova. 250 milijuna kuna, koliko je bilo u Fondu za skupe lijekove za ovu godinu, gotovo je potrošeno. No, dio su novca namaknuli, smiruju pacijente. 

Dok HZZO za olako propisivanje lijekova krivi bolnice, Iva ima sve manje vremena. Lijek, koji možda i nije jamstvo za izlječenje, zasad joj je jedina slamka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene