Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno je znati

Besplatne usluge kod zubara: Pogledajte na što sve imate pravo

Aktualno Galerija Stomatološka ordinacija - 1 Stomatološka ordinacija - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Stomatološka ordinacija - 2 Stomatološka ordinacija - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Stomatološka ordinacija - 3 Stomatološka ordinacija - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Stomatološka ordinacija - 4 Galerija 1/4 >>
Stigli ste zubaru, popravili zube, a onda šok. Usluga vam je naplaćena jer HZZO ne pokriva baš sve, ali kažu da su imali žalbe građana kad im je naplaćena usluga koja je trebala biti besplatna. Za to se može dobiti i povrat troškova. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Sjesti u zubarsku stolicu ne mora biti bolno za novčanik. "Imam pravo na besplatno čišćenja kamenca, vađenje, popravljanje", kaže Mirjana iz Zagreba. "Mislim da je besplatno otprilike sve osim aparatića ili možda nekih implanatata", smatra Lana.

Bijele plombe neće uvijek biti besplatne. U besplatne usluge preko HZZO-a ubrajaju se bijele plombe na jedinicama, dvojkama i trojkama.

Besplatno će biti vađenje zuba, liječenje parodontoze, čišćenje kamenca dva puta godišnje, izdavanje uputnice za snimke zuba, ortopan, zubne proteze. I to nije sve.

"Pacijenti od 18. godine nadalje imaju pravo na protezu i na dvije krunice, a sve ostalo se plaća. Prije nego što radimo, oni potpisuju izjavu kojom su suglasni i svjesni da će tu uslugu platiti", kaže zubarica Nikolina Holen Galeković.

Oni kojima je naplaćena usluga koju inače pokriva HZZO mogu tražiti povrat troškova, no za to bi trebali sačuvati račun.

Povrat troškova traži se od HZZO-a, a kažu da su imali žalbi. Građani često ne znaju na što imaju pravo, recimo trudnice i dojilje mogu dobiti besplatno bijele plombe na svim zubima. "Ali samo za trenutačno detektirani karijes, znači ne za zamjenu postojećih ispuna", dodaje Holen Galeković.

"Ne nisam znala, idem privatno tako da nisam upućena", kaže Sara, koja privatno ide jer joj paše ta usluga i brzina. 

Cijenu kod privatnika ili onu koju ne pokriva HZZO određuje dentalna komora. Kažu kako je zakonom propisana najniža cijena, ali ne i najviša.

Pročitajte i ovo Poziv: Deponij smeća na Hvaru - 5 Poziv Domagoja Mikića Najsunčaniji hrvatski otok zatrpan smećem: "To je sekunda do katastrofe"

"Kad se donosila cijena, vodilo se računa da se zaštite pacijenti, s druge strane da se zaštite članovi dentalne medicine, dakle naši kolege, ali isto tako da se zaštiti struka", rekao je primarijus Željko Udiljak iz Hrvatske komore dentalne medicine.

Cijene se uvijek moraju jasno istaknuti.

Pročitajte i ovo Zastave u duginim bojama (Ne)tolerancija O zastavama u Zagrebu: Gradska vlast objasnila zašto jedne mogu, a druge ne mogu

"Ja sam sad radila implantate i svaki je po 1000 eura. Kraće je trajalo, da sam išla preko zdravstvenog, to bi me vuklo ne znam koliko", kaže Dubravka iz Zagreba, a Mirjana dodaje: "On toliko naplati da sam mogla kupiti jedan jako dobar automobil."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene