Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JAVNO SAVJETOVANJE

Umirovljenike čeka promjena! Mijenja se zakon o ovrhama

Opomena pred ovrhu
Opomena pred ovrhu Foto: DNEVNIK.hr
U javno savjetovanje ovih je dana upućen prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona. On, među ostalim, podrazumijeva da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje više neće provoditi ovrhe nad umirovljenicima. Taj dio ubuduće će obavljati Fina.

Izvansudske ovrhe nad novčanim sredstvima u Hrvatskoj provode Financijska agencija (Fina), poslodavci i HZMO, a prijedlog zakona ide u smjeru da se čitav postupak prebaci na Finu.

Oko 21 tisuća umirovljenika nad kojima HZMO provodi ovrhu nastavit će po "starom" modelu, ali novi umirovljenici koji završe pod ovrhom više neće imati posla sa Zavodom za mirovinsko osiguranje, nego direktno s Finom.

Pročitajte i ovo Kako se određuje mirovina? - 2 Imaš pravo, ostvari ga Prijevremena, starosna, prvi i drugi stup... Znate li izračunati koji iznos mirovine vas čeka?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podaci HZMO-a Mirovine po županijama: Gdje su najveće, a u kojim dijelovima Hrvatske se isplaćuju najniže

Zakon se djelomično mijenja i zbog uvođenja eura, pa se u novom zakonu vrijednosti prikazuju u eurima, navodi portal mirovina.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene