Ilustracija
Ilustracija Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Samo u tri županije i Gradu Zagrebu isplaćuju se mirovine koje su više od prosječne neto mirovine u Hrvatskoj.


Prema podacima HZMO-a, prosječna neto mirovina u Hrvatskoj za travanj iznosi 2964,93 kune. 

Vezani članci Ilustracija Dobre vijesti za 250.000 umirovljenika: Uskoro im rastu penzije, ali hoće li im to riješiti problem? Umirovljenici - 2 Stiže rekordan rast mirovina, ali zbog jedne stvari to možda i nije tako dobra vijest: "To nije realno ni dovoljno, unatoč tome što djeluje puno"

No, kako piše portal Mirovina.hr., stvarnost je drugačija jer čak 17 županija ima niže prosječne županije. 

Samo se u tri županije i Gradu Zagrebu isplaćuju iznadprosječne mirovine. Najviša prosječna mirovina isplaćuje se u Gradu Zagrebu. Iznosi 3582 kune. Slijedi Primorsko-goranska županija s prosječnom mirovinom od 3291 kune te Istra s prosjekom od 3166 kuna. Slijedi Dubrovačko-neretvanska županija gdje je prosječna neto mirovina 3048 kuna.

Gdje su najniže mirovine?

Najniža je u Međimurskoj županiji te iznosi 2432 kune. Nešto viša, ali i dalje ispod prosjeka, je mirovina u Ličko-senjskoj županiji, 2469 kuna. U Virovitičko-podravskoj ona iznosi 2484 kune, a u Požeško-slavonskoj županiji u prosjeku se isplaćuje 2485 kuna.

Mirovina.hr zaključuje kako su najniže prosječne mirovine zabilježene u ruralnim županijama koje su nerazvijenije i u koje se manje ulaže, dok su one najviše bilježe u županijama s urbanim, velikim gradovima s većom koncentracijom radno sposobnog stanovništva.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju