Umirovljenici, ilustracija
Umirovljenici, ilustracija Foto: Getty Images

Na internetskim stranicama HZMO-a od petka je dostupan online obrazac na poveznici putem kojeg je korisnicima mirovine omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata.


Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) podsjećaju da su korisnici koji dio mirovine primaju iz inozemstva, za isplatu jednokratnog novčanog primanja mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata obvezni dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za ožujak 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.

Kako navode u priopćenju, dokaz može biti potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2022., izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se to vidi ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak u neto iznosu.

Drvo za ogrjev - 1 Raste potražnja za jeftinijim načinima grijanja: Narudžbe za sljedeću sezonu već su počele

Jedan od tih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. lipnja 2022. godine.

Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine.

Kupovina, ilustracija PDV je smanjen, ali cijene ne padaju: Državni inspektorat kaže da provodi redovite kontrole

Iz HZMO-a napominju da korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, radi isplate jednokratnog novčanog primanja također trebaju u Tiskanici ili online obrascu označiti polje - Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.

Umirovljenici, ilustracija Neki gradovi počeli s podjelom uskrsnica umirovljenicima: Provjerili smo tko i koliko dijeli, ali i tko će ostati - praznih ruku

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu predviđena je najkasnije u srpnju 2022.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju