Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Očajni parovi 'zatrpavaju' nas mailovima

'Hvala što ste nam 'olakšali' put do roditeljstva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razočarani i ljutiti parovi koji se zbog, kako kažu, lošeg Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji liječe ili žele liječiti u inozemstvu, ministru zdravstva Darku Milioviću pišu otvorena pisma za 'nepodršku Zakona'.

Kada je prije godinu dana Vlada najavila izradu nacrta novog Zakona o umjetnoj oplodnji, parovi koji imaju poteškoća sa začećem obradovali su se jer su mislili kako će im promjene ići u korist, budući da je prethodni bio star nekoliko desetaka godina i time neprilagođen današnjim medicinskim uvjetima. A onda, kada su u javnost počela izlaziti rješenja nacrta Zakona, i prije nego se on našao na saborskim klupama, javnost je počela shvaćati da je i sam prijedlog samo lošija i zastarjelija verzija već postojećeg, te diskriminirajući. Tada su predvidjeli da će se njime smanjiti broj djece začete potpomognutom oplodnjom. Imali su pravo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pomoć traže izvan zemlje' AFP: Hrvati suočeni s najrestriktivnijim zakonom o oplodnji Slika nije dostupna Zakon o oplodnji Parovi se obrušili na Milinovića: Sve što on tvrdi je laž

U nizu peripetija koje su prošli 'zahvaljujući' idejama tima ministra zdravstva Darka Milinovića koji je slagao Zakon, pred očima javnosti odvija se još jedna. Od izglasavanja spornog Zakona, parovi na adresu ministarstva zdravstva šalju razglednice iz mjesta na kojima su odlučili obaviti medicinski potpomognutu oplodnju. Nakon kritika javnosti, ministar je pozvao neplodne parove da mu kažu zašto idu ili žele ići na liječenje u inozemstvo. Iako on tvrdi da dobiva pisma podrške novom Zakonu, mailbox redakcije Dnevnik.hr, zatrpan je pismima upravo suprotnog sadržaja. Parovi u očaju objašnjavaju, po tko zna koji put, zašto se ne slažu s načinom na koji potpomognutu oplodnju tretira novi Zakon.

>> Umjetna oplodnja po zakonu kod nas nemoguća?

>> Josipović traži izmjenu Zakona o umjetnoj oplodnji

>> U 6 mjeseci samo dvije trudnoće iz zamrznutih stanica

'Ministre, voljela bi da jednom iskusite taj osjećaj, tu bol i strah'

Jedan od parova, koji je na našu adresu poslao pismo, objašnjava kako je s obzirom na dijagnozu, jedina mogućnost začeća kod njih metoda mikroinjekcije. 'Kako je problem kod supruga mislili smo kako će sve biti lako i kako ćemo uspjeti kod prvog postupka. Međutim onda saznajemo za odredbe vašeg zakona i kako sve nije tako jednostavno kako smo mi željeli da bude. Shvaćamo kako ću ja morati proći kroz nebrojene postupke hormonskih stimulacija klomifenom kako bi se dobilo maksimalno tri jajne stanica jer ih se više prema odredbama vašeg zakona, ne smije oploditi! Ja i suprug morati ćemo sigurno proći kroz nekoliko postupaka jer bez obzira na kvalitetu jajnih stanica imamo slabu vjerojatnost da će biolog uspjeti odabrati kvalitetan spermij jer ih jednostavno nema. To će dovesti do nekvalitetnih zametaka i šanse za trudnoću biti će minimalne. Nemojmo zaboraviti da nakon svake stimulacije slijedi PUNKCIJA! Ministre Milinoviću, voljela bi da jednom iskusite taj osjećaj, tu bol i strah. Vi sigurno znate kako se svakom punkcijom drastično povećava mogućnost razvitka raka jajnika tako da se logično nameće pitanje: Je li vama u interesu od zdrave osobe stvoriti bolesnu? Prema odredbama vašeg zakona, mi ne možemo ništa drugo zaključiti nego da je tako. Zaboravili smo navesti još 2-3 folikulometrije prije same punkcije. Dva dana nakon punkcije ide se na transfer i onda slijedi nada i iščekivanje. U svemu navedenom leži razlog našeg odlaska u Maribor. Ne želimo i ne možemo svaka 3-4 mjeseca prolaziti kroz pakao stimulacije i strahovito stresne i bolne punkcije. Ne želimo i ne možemo svaka 3-4 mjeseca pet dana od 12 izostajati s posla. Ne želimo i nemamo snage dovesti se u situaciju da imamo više od tri jajne stanice te da se neke od njih jednostavno moraju baciti jer se ne smiju oploditi, a neće ih niti zamrznuti jer je to neprokušana metoda. Ne želimo rizik višeplodne trudnoće jer moramo napraviti transfer sva tri zametka jer ako ga ne napravimo, zametci će se UNIŠTITI!', piše par u mailu.

'Procedura za nas u Mariboru je slijedeća: Stimulacija, jača nego u Hrvatskoj s ciljem dobivanja što većeg broja jajnih stanica što ne bi trebao biti problem. Folikulometrije, samo prvi put česte 2-3, ostali pokušaji 1, u rijetkim slučajevima 2. Punkcije, nema množine!! Punkcija je jedna s vjerojatnosti dobivanja puno jajnih stanica. Oplodnja, ne tri, već sve jajne stanice koje zadovoljavaju kvalitetom. Transfer, sloboda da se napravi transfer jednog zametka i tako se smanji mogućnost rizičnijih višeplodnih trudnoća, a ostali zametci se zamrznu za naredne transfere', objasnio je par javnim pismom ministru Milinoviću.

Koje jajne stanice odabrati?

'Na prvom postupku bili smo 2006. godine i do sada odradili četiri bezuspješna postupka po starom zakonu gdje su se mogle oploditi sve jajne stanice, gdje doktori nisu imali vezane ruke i gdje biolog nije morao odabirati koje će jajne stanice oploditi i gdje su nam šanse za uspjeh bile jednake onima koje sada možemo dobiti van granice naše države. Naša dijagnoza je muški faktor, a uz to slabo reagiram na stimulaciju. Od šest jajnih stanica dobivenih u jednom postupku i nakon pokušaja oplodnje svih oplodile su se dvije jajne stanice. Koje su šanse da uspijemo po Vašem novom zakonu jasno je svima osim Vama. Svi svjetski stručnjaci dali su Vam svoje mišljenje o zakonu i to na svu sreću javno, tako da ne možete manipulirati i tim podacima', stoji u emotivnom pismu drugog para.

Po potvrde kod odvjetnika i psihologa

Kada ministar iznosi brojke o tri, četiri para koji se liječe u Sloveniji, parovi tvrde, govori istinu samo ako govori o tri do četiri para na dan. 'Da, imate pravo, u Sloveniji se liječe 3-4 para iz Hrvatske. Zaboravili ste ministre dodati mjernu jedinicu, a to je po 3-4 PARA PO KLINIČKOM CENTRU NA DAN!', stoji u pismu jednog od parova. Osim poteškoća u samoj medicinskoj izvedbi potpomognute oplodnje, parovi se žale i na silnu papirologiju koju treba prikupiti kako bi se ostvarilo pravo na MPO. 'Nisam mogla vjerovati koliko papirologije treba skupiti da bi se ostvario MPO u Hrvatskoj u skladu s vašim 'famoznim' zakonom (skupljala sam oko mjesec dana papire, s tim da sam u bračnoj zajednici). Da ne govorim o onim glupim potvrdama od odvjetnika i psihologa, koji su mi se doslovno smijali i čudom se čudili kad sam im pričala da mi to treba za MPO. Svi već vide da ovaj zakon nema nikakvog smisla. U državi u kojoj svatko može legalno obaviti pobačaj u svakoj bolnici i to bez 'potvrde psihologa, pravnika i inih, ilegalno je smrzavati zametke, ilegalno je oploditi više od tri jajne stanice????? Znači, pobačaj nije ubojstvo, a smrzavanje zametaka jest 'ubojstvo'!!!!', riječi su pisma koje je poslala razočarana čitateljica.

Nakon donošenja novog Zakona, kažu čitatelji, da bi i započeli proceduru MPO-a, potrebno je biti na dugoj listi čekanja. 'Lista čekanja u ovom trenutku već je duga šest mjeseci, a prije ovog zakona u našoj klinici je nije bilo', napisao je još jedan nezadovoljan par. 'Vi kao ginekolog znate da je prvo što će vam bilo tko reći, kad pokušavate zatrudnjeti, da se opustite i izbjegavate stres. 'Hvala' Vam ministre što ste mi 'olakšali' put do roditeljstva i 'lišili' me svog nepotrebnog stresa na tom putu', zaključuje u pismu jedna od čitateljica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene