Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPOREZIVANJE EKSTRAPROFITA

HUP razočaran Vladinim potezom: ''Nije vrijeme za nove poreze, dolazi nova kriza''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dodatni porez na dobit, iako je Vlada napravila određene iznimke, i dalje nepravedno pogađa mnoge kompanije, upozorila je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

Novim nametom se u pitanje dovodi investicijski potencijal, konkurentnost i likvidnost najuspješnijih tvrtki, upozorila je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) 

Vlada je uputila u saborsku proceduru Konačan prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit, koji je izmijenjen u odnosu na nacrt zakona koji je bio u javnom savjetovanju.

"Vlada je u odnosu na inicijalni tekst uvažila neke od naših prijedloga i napravila određene iznimke, ali sve nepravde i nelogičnosti time nisu ispravljene te je i dalje niz sektora i najboljih hrvatskih kompanija nepravedno obuhvaćen dodatnom poreznom obvezom", poručuju iz HUP-a.

Protive se dodatnom porezu na dobit jer će umanjiti konkurentnost hrvatskih poduzeća na europskom i globalnom tržištu u odnosu na njihove konkurente koji taj udar novog poreza nemaju.

Ističu i da se dovodi u pitanje investicijski potencijal najuspješnijih tvrtki, kao i likvidnost nužnu za povećanje plaća njihovih zaposlenika.

"I dalje upozoravamo da nije vrijeme za nove poreze jer nam dolazi nova kriza, čiju dubinu u ovom trenutku nitko ne može procijeniti te nam je potreban kapital i snaga za suočavanje s izazovima koji su pred nama", smatraju u HUP-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija UPUĆEN U HITNU PROCEDURU Vlada ne odustaje od novog poreza, ali nekih promjena ipak ima: Hoće li poduzetnici odustati od tužbi?

Pročitajte i ovo Mihael Furjan BORBA PROTIV POREZA Poduzetnici najavljuju oštar odgovor na novi Vladin porez: "Postoje svi elementi da se sruši na Ustavnom sudu"

Poslodavci pretpostavljaju da će prije svega biti pogođeni uspješni izvoznici, koji ostvaruju prihode izvozom na izrazito konkurentno globalno tržište, na kojem se konstantno moraju dokazivati te koji su značajno investirali u poluge konkurentnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene