Hrvatska udruga bolničkih liječnika otvorenim pismom se obratila ministru Bošnjakoviću i ministru Božinoviću, ističući loš položaj liječnika u zdravstvenim ustanovama, referirajući se na posljednje fizičke napade na liječnike.


Izvršni odbor HUBOL-a je uputio otvoreno pismo ministrima pravosuđa i MUP-a u kojem traže da se se zakonski napadi na zdravstvene djelatnike tretira kao napade na službene osobe. Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovana gospodo ministri Bošnjaković i Božinović,

iako smo se u tri navrata ranije obraćali prethodnom ministru pravosuđa i jednom Službi za nadzor, unaprjeđenje rada i razvoj policije, vezano uz sve učestalije napade na liječnike i zdravstveno osoblje, ništa se nije dogodilo kako bi se položaj liječnika poboljšao. Naprotiv, vrlo smo zabrinuti činjenicom da je policija nakon zadnjeg napada na liječnika u KBC Osijek podnijela prekršajnu prijavu protiv napadnutog liječnika na radnom mjestu, koji je zadužen za 24 satno funkcioniranje zdravstvene skrbi. Iako se, prema tvrdnjama iz medija, policija ispričala i povukla prijavu, nužni smo upozoriti javnost da je takvo ponašanje neprihvatljivo, a da su liječnici kao struka prepušteni na milost i nemilost ne samo pojedinaca, nego, kako je ovdje bio slučaj i postupanju i slobodnoj procjeni pojedinih policijskih službenika.

Naime, i ranije se događalo da policijski službenici propuste preventivno reagirati što je rezultiralo i nedavnim napadom na liječnicu u DZ Požeško-slavonske županije, a nakon provedene policijske istrage postalo je vidljivo da je područna služba HZZO-a retrogradno provela izmještaj pacijenta od napadnute liječnice na datum prije napada.

Nadamo se da će se Vašim dolaskom promijeniti odnos kako policijskih službenika prema liječnicima, tako i da ćete ozbiljno razmotriti i prihvatiti naše prijedloge da se napad na liječnika (i druge zdravstvene djelatnike) tretira kao napad na službenu osobu. Odnosno, da je potrebna promjena Kaznenog zakona, na način, da se u 87. stavku 3. iza riječi „samouprave“ dodaju riječi „službenik u javnim službama“ te u članku 315. stavku 1. iza riječi sloboda dodaju riječi „službenika u javnim službama“.
Uz to, u više navrata smo tražili striktno poštivanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona Republike Hrvatske na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno odgovorne osobe u obavljanju javne ovlasti.
Iz nedavnog primjera u Osijeku jasno je da se to sustavno ne provodi.

Uporno ignoriranje naših upozorenja o nedostatku čak i minimalne sigurnosti u medicinskim ustanovama vrlo brzo bi moglo rezultirati i težim stradavanjem zdravstvenih djelatnika, i zasigurno nisu stimulirajuće za sve veći broj liječnika koji odlazi iz Republike Hrvatske, što će rezultirati skorim urušajem zdravstvenog sustava u periodu od pet do sedam godina.

Smatramo da javnom dužnošću koju obavljate imate mogućnost pridonijeti zauzimanju jasnog stava da nasilje prema zdravstvenim djelatnicima nije prihvatljivo, te tako svojim djelovanjem pridonijeti očuvanju zdravstvenog sustava u RH."

"Policija još uvijek ne zna kako reagirati"

Vezani članci Andrej Plenković, Davor Božinović Hrvatskoj stigla nova žestoka pljuska: Odbor Vijeća Europe optužio RH za teška zlostavljanja migranata Zagrebačka policija traži muškarca s fotografija - 2 Prepoznajete li muškarca s fotografija? Policija ga povezuje uz gnjusan napad na maloljetnicu u tramvaju

"Policija je napravila grešku i navodno se ispričala zbog toga. No međutim, to je samo znak da policijski službenici diljem Hrvatske ne znaju još uvijek kako trebaju reagirati u određenim situacijama. Vidjeli smo iz prethodnih napada na liječnike koji su se dešavali u RH u pravilu postupala različito, odnosno dugačije. To je signal sam po sebi da se Kazneni zakon mora izmijeniti, tj.da se liječnike mora tretirati kao službene osobe", poručuje Ada Barić Grgurić, HUBOL.

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja-Linić pozvala je zastupnike da daju podršku Mostovim amandmanima

"Uložit ćemo amandmane na kazneni zakon da se napad na liječnika, odnosno na zdravstveno osoblje na kraju uvrsti i da ima i kaznenu sankciju", poručuju Strenja Linić.

O svemu se oglasilo i prozvano Ministarstvo unutarnjih poslova. Njihovu reakciju pročitajte ovdje.

 

 

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju