Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odazovite se darivanju

Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu nedostaje krvi Rh negativnih grupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu objavio je kako im nedostaje krvi u zalihama svih Rh negativnih krvnih grupa.

U evidenciji zaliha krvi koja se može pratiti na internetskoj stranici Hrvatskog zavod za transfuzijsku medicinu može se vidjeti da nedostaje krvi u zalihama svih Rh negativnih krvnih grupa.

Pročitajte i ovo 25 eura za krvnu plazmu Traži se rješenje Od nje se rade i lijekovi, a sami građani mogli bi je prodavati po 25 eura? Neki upozoravaju: "Moglo bi to narušiti cijele temelje" Imotski ostaje bez medicinskog laboratorija - 2 Stanovnici ogorčeni Hoće li 20.000 pacijenata ostati bez usluga medicinskog laboratorija? "Bit će najteže onkološkim bolesnicima, trudnicama i maloj djeci"

Dobrovoljni darivatelji mogu se odazvati prema rasporedu darivanja koji možete pronaći na ovom linku. U Zagrebu darivatelji krvi mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka od 7:30 do 19 sati, a subotom od 7:30 do 15 sati.

Zašto darivati?

Krv nije moguće proizvesti na umjetni način. Jedini izvor tog lijeka je čovjek-darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

Program okupljanja dobrovoljnih darivatelja krvi je socijalni program. U Hrvatskoj, kao i u drugim europskim zemljama, odnos između darivatelja i transfuzijske službe osniva se na partnerstvu između darivatelja krvi, društva/zajednice i transfuzijske službe.

U osnovi transfuzijske djelatnosti jest program okupljanja darivatelja krvi. O provedbi tog programa ovisi liječenje bolesnika transfuzijama krvi, krvnim pripravcima i derivatima plazme.

Kako darivati?

Postupak darivanja krvi:

Identifikacija darivatelja. Kod svakog darivanja krvi s nekim identifikacijskim dokumentom sa slikom (osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola, indeks). Ispis podataka na evidencijski karton davatelja krvi.

Provjera hemoglobina. Sterilnom lancetom tehničar ubode darivatelja u jagodicu prsta i skida kap krvi koju trzajem lancete spušta u posudu s bakrenim sulfatom poznate koncentracije. Kada kapljica tone, darivatelj može dati krv. Test s bakrenim sulfatom je jednostavna, brza i pouzdana metoda kojom se štiti darivatelje krvi.

Liječnički pregled podrazumijeva razgovor s liječnikom, mjerenje tlaka, provjeru rada srca i po potrebi tjelesne težine. Postavljanjem određenih pitanja liječnik odlučuje može li osoba darovati krv bez škodljivosti za svoje zdravstveno stanje, te bez opasnosti za potencijalne primatelje krvi. Darivatelj krvi je udobno smješten na krevetu za davanje krvi.

Venepunkcija. Iskusan zdravstveni tehničar odabire venu u lakatnoj jami i bezbolno uvodi iglu u venu.

Sam čin darivanja krvi traje maksimalno desetak minuta.

Darivatelj je u ugodnom poluležećem položaju dok laganim stiskanjem šake puni vrećicu za krv koja je sterilnom iglom i sistemom vezana za njegovu venu u lakatnoj jami. Naravno, tu vezu uspostavljaju educirani i iskusni punkteri. Sav pribor i materijal koji se koriste pri venepunkciji su sterilni i za jednokratnu uporabu. Svaka osoba daruje 450 ml pune krvi. Iz sistema se svaki put izdvajaju dvije epruvete i to jedna za potvrđivanje krvne grupe, a druga za serološka testiranja. Davatelju nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok. Sveukupno, darivanje krvi vam može oduzeti oko 30 minuta vašeg vremena.

Tijekom darivanja krvi ne postoji mogućnost zaraze davatelja. Sav pribor za uzimanje krvi - igle, plastični sistemi, plastične vrećice i ostali materijal koji se koristi pri uzimanju krvi su sterilni i za jednokratnu su uporabu. Pribor je napravljen na način koji onemogućuje njegovu ponovnu uporabu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene