Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DALEKO OD STANDARDA

Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama?

Aktualno Galerija Vojarna - 1 Vojarna - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vojarna - 2 Vojarna - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vojarna - 3 Vojarna - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vojarna - 4 Galerija 1/4 >>
Osamdeset hrvatskih vojnika otputovalo je u Poljsku na još jednu međunarodnu misiju na Baltiku. Skromnije nego inače, ispraćeni su iz bjelovarske vojarne. Iako je nekolicina hrvatskih vojarni u koje se vojska vratila obnovljena, daleko je to od standarda i uvjeta koje imaju njihovi kolege iz NATO-a. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Pred 80 hrvatskih vojnika je šest mjeseci duga NATO misija. Otišli su na Baltik, točnije put Poljske. Oni su pojačanje saveznicima na istoku Europe, ali probleme zbog napetih odnosa Zapada s Rusijom ne očekuju.

"To je poprilično dragocjeno iskustvo za svakog našeg pripadnika, od vojnika do časnika", rekao je Dario Bilješković, satnik 8. hrvatskog kontingenta eFP-a (Enhanced Forward Presence) u Poljskoj.

Uvježbali su topničko gađanje na višecjevnim bacačima raketa pa se njihovi zadaci neće razlikovati od onih u Hrvatskoj.

"Nije bilo ništa što se ne može svladati u ovih šest mjeseci. Imala sam dovoljno vremena za pripremu", rekla je Antonija Jurković, pripadnica 8. hrvatskog kontingenta eFP-a.

"Brojne vježbe, tereni, tečajevi, sigurnosne pripreme. Iskustvo je bilo izvanredno", rekao je Josip Kranjec, pripadnik 8. hrvatskog kontingenta eFP-a.

Možda nije svakom od njih stisnuo ruku na odlasku, ali ministar obrane mnogo očekuje od postrojbe koja će biti pod američkom čizmom i u društvu saveznika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirao i rad nedjeljom Plenković: ''Ne govorimo o tome da netko neće dobiti plaću, nego ako želi potporu da treba dati neki doprinos, da nema više restriktivnih mjera"

Pročitajte i ovo Kupovanje u trgovini - 1 ''Ostavit će loš utjecaj'' Pripremaju se rigorozne restrikcije? Predlaže se ograničavanje rada trgovina do 21 sat, stižu kritike poduzetnika

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je: "Predanim radom, radom s najboljima, možemo postati brži bolji i spremniji odgovoriti na ugroze i rizike."

Je li smještaj po standardima NATO-a?

Kad se nisu obučavali na poligonu, bili su smješteni u "domu topnika", kako tepaju bjelovarskoj vojarni. Na pitanje radi li se tamo po standardima NATO-a, Bilješković je odgovorio da je tako: "Baš idealno za jednu topničku postrojbu."

No stanje je ovdje daleko od idealnog. Derutne zgrade, u kojima nisu dopustili snimanje, odavno vape za popravkom. Više nitko ne spominje ni hoće li se vojska iseliti s te adrese.

"Nismo se žalili. Mi cure većinom imamo svoje posebne prostorije, tako da to je sve OK", rekla je Jurković.

S njom se slaže i Kranjec: "Smještaj je po standardima."

Na standard se ne mogu požaliti u Vukovaru, Sinju, Pločama, Puli i Varaždinu. U tim je gradovima, prema dosad dostupnim podacima, smješteno oko tisuću vojnika. Objekti koji su godinama propadali, ali i potkradani, s dolaskom vojske vraćeni su u funkciju.

No vojarna u Petrinji nije opravdala ni titulu koju nosi, onu vojarne za 21. st. Zamišljena je kao moderan vojnički kompleks. Nedavno je oštećena u nizu banijskih potresa.

Milijunske štete na čak 25 zgrada nakon nedavnog nevremena trpi i požeška vojarna. Građevinski radovi, i više je nego očito, na mnogim lokacijama nisu ni blizu dovršetka. I ne čudi jer je prije obnove to bila doslovno rupetina. Posla je mnogo, a Ministarstvo obrane ne otkriva koliko je milijuna sve to do sada stajalo porezne obveznike.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene