Oporbeni prijedlozi nisu u petak dobili podršku vladajućih u Hrvatskom saboru, pa tako nije prošao SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, kao ni dvije oporbene inicijative za raspuštanje Sabora.


Zastupnici Hrvatskog sabora odbili su prijedlog novog Zakona o pobačaju.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš - 2 Nakon novog Beroševa poteza: "Slanje inspekcija u bolnice je potez kada se ne zna što napraviti" Sanja Barić Ustavna stručnjakinja o slučaju Čavajda: "U slučaju da RH ne poštuje zakone i Ustav, ova nesretna gospođa će to morati učiniti u Sloveniji. A potom će Hrvatska odgovarati"

Protiv SDP-ova prijedloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće bilo je 78 zastupnika, 47 je bilo za i pet suzdržanih. Nije prošao ni zaključak da Vlada u roku šest mjeseci pripremi i donese zakon te time ispoštuje odluku Ustavnog suda.

Podsjetimo, još 2018. godine Zakon se po Ustavnom sudu trebao donijeti.

SDP je inicirao raspravu o tom zakonu potaknut slučajem trudnice Mirele Čavajde, koji je u javnosti aktualizirao temu o pravu žena na pobačaj. SDP je poručio da pobačaj u Hrvatskoj treba biti legalan, siguran, dostupan, kvalitetan i besplatan, a žene imaju pravo slobodno odlučivati o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev.

Uoči glasovanja Peđa Grbin (SDP) istaknuo je da su predložili pravo na izbor i slobodu izbora i ništa više, jer se nikoga na ništa ne prisiljava.

To je civilizacijsko pitanje, dodala je Anka Mrak Tritaš (GLAS) zapitavši kakva smo mi to zemlja i kuda idemo. „Nećemo stati i nećemo pustiti stvari niz vodu”, poručila je.

Katarina Peović (RF) ustvrdila je da se nastavlja limitiranje i ugrožavanje ženskih i reproduktivnih prava sustavnom klerikalizacijom ginekološke struke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju