Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nastavak sjednice

Sabor nastavio 12. sjednicu: Oporba oštro o Plekovićevoj izjavi o "unutarnjim i vanjskim" utjecajima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru je nastavljena 12. sjednica na kojoj se raspravlja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju. Glavna tema rasprave oporbe bila je izjava premijera Andreja Plenkovića o najavi ispitivanja oporbe.

Hrvatski sabor nastavlja 12. sjednicu raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Ovo je prva sjednica za novu tajnicu Kristinu Zadro Omrčen, koja je zamijenila Ivana Bukaricu koji je otišao u mirovinu.

Pročitajte i ovo Građani okupirali Sabor VAŽAN DATUM Građani okupirali Sabor, neki i dvaput obilazili zgradu: Pogledajte što su poručili Jandrokoviću i zastupnicima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Antikorupcijsko vijeće Oporba žestoko odgovorila Plenkoviću: "Jadni i čemerni ljudi sjede Vama u Saboru"

Na početku rasprave, Nino Raspudić iz kluba Mosta osvrnuo se na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je "došao do epohalnog otkrića da oporba želi srušti vlast", kazao je. "Valjda bi mi iz trenutne oporbe trebali služi tome da mu plješćemo, tetošimo ga, a možda smo trebali i držati kesu dok su njihove lopuže krale, umjesto što ispitujemo kriminal na antikorupcijskom vijeću", rekao je Raspudić.

"O tome primaju li politički akteri novac iz centara moći bilo s istoka ili zapada za protudržavno djelovanje trebaju se baviti službe, a ne vladajuća stranka. No možda on sam djeluje na daljinski upravljač pa onda misli da svi rade tako", rekao je Raspudić te se referirao na premijerovu izjavu da je oporba istragu o Ini iskoristila za igrokaz s ispitivanjem bivšeg šefa Janafa, te da je to "orkestrirana operacija i akcija točno jasno vidljivih i prepoznatljivih aktera, samo moramo još vidjeti koliko je ona samo unutarnja, a koliko je i vanjska", kao i da će se "to ispitati".

"A da se ispita što su ruski trgovci vojnom opremom radili prošlog mjeseca u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici, tvrtki u državnom vlasništvu?", predložio je Raspudić podsjećajući na aferu koja je ekskluzivno otkrivena u Dnevniku Nove TV.

SDP-ov šef Peđa Grbin osvrnuo se slučaj ruskih trgovaca vojnom opremom, nakon što je ovu aferu ekskluzivno otkrio Dnevnik Nove TV. Grbin je rekao kako oporba neće stati s ispitivanjima i traženjima istraga oko svih sumnjivih radnji ove Vlade.  

"Sve s HDZ-om i ovom Vladom je jedno veliko ništa", rekla je Glas-ova Anka Mrak Taritaš pojasnivši kako tek kada "voda dođe do grla", dođe do neke smjene i nastavlja se dalje, kao da nije ništa, a nama ostaje jedno veliko 'susramlje'", kazala je Taritaš.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Saboru Raspudić pozvao da se ispita što su ruski trgovci radili u ZTC-u: "Bacaju se spinovi da se prikrije kriminal"

Pročitajte i ovo Sjednica Antikorupcijskog vijeća - 2 Zaiskrilo i među članovima O čemu se sve razgovaralo na sjednici Antikorupcijskog vijeća? Kovačević optužio Plenkovića i Ćorića, stigao i odgovor premijera

HSLS-ov Darko Klasić pozvao je na što hitniju reformu zdravstvenog sustava sa naglaskom na "suštinsku" reformu primarne zdravstvene zaštite, a na potrebu te reforme poziva i Milan Vrkljan (Za pravednu Hrvatsku).

"Mora se osnažiti status primarne zdravstvene zaštite i rasteretiti ju u administraciji. Ne pokrene li se uskoro reforma i uz benefit većeg broja liječnika, imat ćemo samo više praznih ordinacija obiteljske medicine".

O reformi se govori 22 godine, a nije napravljeno ništa

Vrkljan je podsjetio kako se u Hrvatskoj 22 godine govori o reformi zdravstvenog sustava, a da ništa nije napravljeno.

"U pravilu su to govorili ministri HDZ-a i SDP-a, i sve se svodilo na to da se odobri kupovina medicinske opreme, nitko se ne bavi kadrovskim problemima i organizacijskim reformama", ustvrdio je.

Od Vlade je zatražio da fokus reforme budu mladi liječnici te kadrovske, reformske i organizacijske reforme.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene