Šime Kevrić (Screenshot: Facebook)
Šime Kevrić (Screenshot: Facebook)

Pukovnik Šime Kevrić po drugi put boravi u Afganistanu u misiji NATO-a, no ovoga puta kao vojni medicinski savjetnik u bolnici u Mazar-e-Sharifu. Kratka priča o njemu objavljena je na Facebook stranici misije Resolute Support.


Na Facebook stranici misije NATO-a u Afganistanu Resolute Support (RSM) predstavljen je pukovnik Šime Kevrić, liječnik koji je u po drugi put u Afganistanu. 

Vezani članci Vojnikinja Valerija Na teren izlaze u blindiranim vozilima, težim od 20 tona: Provjerili smo kako žive naši vojnici u Afganistanu Slika nije dostupna Dvojica američkih vojnika ubijena u Afganistnau

Kevrić je prvi put u Afganistanu bio kao liječnik hrvatskih postrojbi, no sada mu je uloga nešto drukčija. Ovoga puta je savjetnik u regionalnoj vojnoj bolnici u kampu Shaheen u Mazar-e-Sharifu. Riječ je o najvažnijoj medicinskoj ustanovi u sjevernom Afganistanu u kojoj se liječe pripadnici afganistanskih obrambenih snaga i pripadnici NATO-a.

"Ovdje sam sada kao savjetnik, što je velika razlika. Ali mi je moje prethodno iskustvo sada vrlo korisno", kaže Kevrić, dodajući da sada puno radi s lokalnim stanovnicima, što mu puno pomaže.

"Sada puno radim s lokalnim ljudima, što mi također puno pomaže. Mislim da nakon ovog iskustva bolje razumijem ove ljude", kaže Kevrić.

Njegov je posao sada da savjetuje ljude o različitim područjima povezanima s medicinom, od organizacije i planiranja medicinske pomoći, pa do medicinske nabave. 

U videu koji je objavljen na službenoj Facebook stranici misije Kevrić kaže da mu je to novo iskustvo vrlo zanimljivo i dobro. 

"Sretan sam što mogu biti s ovim ljudima. Vidim da zaista žele učiniti nešto i vide se mali pomaci u izobrazbi, vježbi i organizaciji medicinske pomoći. A to je vrlo važno", zaključuje Kevrić.

U misiju Resolute Support, koja je uspostavljena 2015. godine, u sklopu sedmog hrvatskog kontingenta u rujnu 2017. je otišlo 96 pripadnika Oružanih snaga RH. U sklopu kontingenta je otputovalo i 28 pripadnika partnerskih zemalja (18 pripadnika Vojske Crne Gore, šest pripadnika Vojske Republike Makedonije, te po dva pripadnika OS Albanije i BiH).