Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugotrajan proces

Hrvatski apsurd: Tvrtku možete otvoriti za simboličnih 10 kuna, ali ćete desetke tisuća platiti njeno zatvaranje

Kalkulator/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Kalkulator/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kalkulator/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Tvrtku danas možete otvoriti brzo, za svega 10 kuna, ali njezino zatvaranje stoji desetke tisuća kuna i može potrajati gotovo dvije godine. Od nove godine je čak i dodatno poskupjelo. Udruga poslodavaca traži hitnu intervenciju nadležnih ministarstava.

Računovotkinji Božici mnogi mali poduzetnici dolaze kako bi krenuli sa zatvaranjem svoje tvrtke, ali kad čuju koliki su troškovi odustanu.

"Ništa ne naprave i zbiršu u Njemačku ili Irsku ili negdje. To vam košta otprilike oko 20 do 30 tisuća kuna možda čak i više.Postupak likvidacije traje od osam do dvadesetak mjeseci", objašnjava Božica Ištvanić, računovotkinja. 

Od ove godine poduzetnici moraju plaćati i oko dvije tisuće kuna doprinosa na mjesec dok se tvrtka zatvara, a često je zatvaraju baš zato što novca nemaju.

Poznati poduzetnik Branko Roglić dosad je zatvarao nekoliko svojih tvrtki.

Pročitajte i ovo Manje plaće, ilustracija - 1 Plaće kod privatnika Očekivali da će dobiti bar malo više, a dobili manje: Porezna stručnjakinja sumnja na jedno Ilustracija Velika promjena U Njemačkoj počeo važan eksperiment: Svi se nadaju da će njime riješiti kronični nedostatak radne snage

"Imate dva problema, jedan je ne možete se riješit tvrtke koja vam više ne treba,a drugo je da vas to puno košta", objašnjava Branko Roglić. 

Danko Sučević bavi se restrukturianjem, stečajevima i likvidacijom tvrtki pa iz prve ruke zna gdje zapinje.

"Najčešće je stvar u trgovačkim sudovima, oni štopaju, ali i zakonski propisi su takvi da je nemoguće likvidaciju obaviti brzo i efikasno.ako vi imate tvrtku koja nikome nije dužna koja je vaša gdje ste vi direktor i stiopostotni vlasnik i želite ju zatvoriti nema nikakvog razloga da to ne napravite odmah", rekao je Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment. 

Udruga poslodavaca obratila se nadležnim ministarstvima.

"Mi držimo da je moguće prepoloviti i vremenski i financijski cijeli taj postupak", rekao je Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca. 

Iz nadležnih ministarstava pravosuđa i gospodarstva danas bez odgovora hoće li udovoljiti poslodavcima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene