Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski apsurd:

Dubrovnik vrvi turistima koji nemaju gdje trošiti kune zbog neradne nedjelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turistička sezona je pred vratima. Iako bi zaradom trebala spasiti državne financije - i prije samog početka, nevjerojatni apsurdi kakvih ima samo Hrvatska.

Svakom gostu valja ponuditi što bolju uslugu - jer će tako i više potrošiti. No, ne i nedjeljom. Zakon o trgovini i radnom vremenu koji je stupio na snagu ove godine do lipnja im je zatvorio vrata. U Dubrovniku su zbog tog ogorčeni. Najpoželjnije hrvatsko turističko mjesto ima pravo reći svoje mišljenje, a o zakonu koji je stupio na snagu nemaju dobro.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

Nije čudno jer grad svetog Vlahe naš je najpoznatiji brand, mnoge holywoodske zvijezde žele imati fotografiju iz ovog grada. I mimo ljetne sezone Dubrovnik ostaje na dobrom glasu, tako da njegov turizam ne pati ni tada. Danas, iako je padala kiša i iako su tri mjeseca još do početka sezone, grad je pun stranaca.

>> Nerad nedjeljom: Dva mjeseca poslije

No, svi oni, nažalost, nemaju gdje. Suvenirnice su zatvorene i trgovine također. Gosti i da hoće ne mogu potrošiti ni na bocu vode ili razglednicu. Takav zakon svi bi mijenjali ovdje, od grada do građana. U godini krize to ih, kažu, može samo dovesti na prosjački štap jer umjesto da pune blagajnu, oni je prazne.

'Dolazim iz Austrije ovdje sa svojom grupom. Htjela bih kupiti nešto za svoju djecu, međutim sve je zatvoreno', rekla nam je turistkinja.

Što će tek biti kada dođu kruzeri?

Mnogi se pitaju što će tek biti kada dođu kruzeri. Prvi stižu već sljedeći vikend. Od tada pa do lipnja proći će devet nedjelja. Prema podacima - Dubrovnik će samo s kruzera nedjeljom u tom razdoblju posjetiti više od 60 tisuća gostiju. Da svatko ostavi samo pet eura - gubitak je znatan. Zna to i Anđelko Ćorak, vlasnik jedne od malih trgovina.

>> Zbog recesije se predlaže ukidanje neradne nedjelje

'Tužno je kad se gleda turiste, iako je potreban odmor, ali je tužno gledati njih da zagledaju izloge, a ne mogu ući u dućan', kaže Ćorak.

Gužva u gradu koji je postao hrvatski brend ne smeta ni domaćima. Na neradnu nedjelje i turiste koji lutaju ne znajući gdje bi, jedva se i sami navikavaju.

S razglednicom ili bez nje - samo prošle godine Dubrovnik je posjetilo 800 kruzera. Prema službenim podacima, doveli su 850 tisuća turista i keširali u dubrovačke blagajne 32 milijuna eura.

Dubrovački ugostitelji ipak ne strahuju

Unatoč krizi, poznati ugostitelji ne strahuju. Smatraju da Dubrovniku ona ne kuca na vrata. No, tvrde samo ako se i u ovoj situaciji pametno razmišlja. Kažu, treba zbrojiti pluseve i minuse, pa tako uzeti u obzir što od tog donosi neradna nedjelja.

'Sigurno od Uskrsa Dubrovnik kreće prema gore, ali Vlada treba da djeluje na drugi način, da bude s nama', kaže Ivan Rudenjak.

Gosti su važni i gradskim institucijama, no, protiv Zakona se ne može. Hoće li se on promijeniti - barem za turistička mjesta - preostaje čekati. Broj gostiju koji prolaze za to vrijeme sve je veći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene