Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice zakona

Nerad nedjeljom: Dva mjeseca poslije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neradna nedjelja - tresla se brda rodio se miš- barem ako je suditi po tome da samo dva mjeseca nakon teatralne najave novog zakona, o slobodnoj nedjelji više nitko ne priča. Dovoljan razlog da se istraži gdje su nestali silni interes i panika oko ove priče.

Neradne nedjelje već su dobro poznata i uhodana praksa europskih zemalja. Ipak, u Hrvatskoj je ovo pitanje stvorilo pravi vatromet prigovora i negodovanja. No kako to, s vremenom, biva - dva mjeseca su prošla, a o neradnoj nedjelji više se ne priča. Je li tema postala dosadna ili zaista nitko ne osjeća posljedice Zakona?

Pročitajte i ovo Neradne nedjelje - 4 Ljuti zbog Ustavnog suda Vapaj malih obrtnika zbog neradnih nedjelja: "Premijeru, odi u Beč i vidjet ćeš da je sve vezano uz turizam otvoreno" Slika nije dostupna Glasnogovornik HBK O pismu biskupa: ''Nedjelja je još uvijek kod nas ugrožena''

Promet, koji su nekada donosili nedjeljni kupci, u trgovačkim se lancima uglavnom raspodijelio na druge dane u tjednu. Ali ne u potpunosti. 'Pokazalo se da se 80 posto prometa, koji se prošle godine ostvarivao nedjeljom, prelilo na subotu i ponedjeljak. 80 posto je prosječno, znači 20 posto prometa se, na neki način, izgubilo', objašnjava Darko knez, predsjednik Uprave Konzuma.

Iako je, u prvom kvartalu trgovinama promet tradicionalno slabiji, što je posljedica rastrošnog prosinca, Knez ističe kako to neće utjecati na dobit Konzuma. Naglašava i kako ova praksa poslodavcima donosi uštedu jer su troškovi za rad nedjeljom ionako bili veći nego za ostale dane u tjednu.
Vrijeme djelatnika drugačije je organizirao i Getro koji je, prošlog tjedna, uveo radno vrijeme do dvadeset i tri sata, i to četvrtkom, petkom i subotom. I dok su se trgovački lanci prilagodili novim pravilima, neradna nedjelja uvela je promjene u navike kupaca.

I dok prehrana trpi tek manje gubitke, postoje i oni kojima je neradna nedjelja, unatoč prehrambenom odjelu, ipak izmijenila poslovne planove. 'Nedjeljom ne radite, ne ostvarujete prihod, a prihod nije mali. Prihod nam je nedjeljom, kad ga ukupno zbrojimo, negdje oko 20 milijuna, sto zapravo je nas osobni dohodak', tvrdi Zdravko Pevec, vlasnik trgovačkog lanca Pevec. Riječ je o gotovini kojom se, ističe Pevec, već u ponedjeljak nekome od dobavljača moglo podmiriti obveze. 'Da i nema ove recesije i najavljene krize, mislim da je apsurdno zabranjivati rad', dodaje.

Apsurdno ili ne, Pevec u novom Zakonu ne vidi prijetnju svom poslovanju. Stoga, osvrnuo se i napise nekih medija, koji su objavili da su Pevec grupu zahvatili ozbiljni problemi s likvidnošću, te da mu, zbog neplaćanja lizinga, prijeti oduzimanje kamiona. 'Ja sam odmah reagirao i nazvao svoje financije da provjerim da li stvarno nismo platili. Međutim ovi moji su bili šokirani. Pa direktore plaćamo u dan i nikome nismo dužni.'

Pevec ističe da znatiželjnicima može mirne duše dati na uvid potvrde o tome da uredno podmiruje sve svoje račune.

Emisiju 'Novac' možete pratiti nedjeljom u jutarnjem terminu na Novoj TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene