Autocesta, ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)
Autocesta, ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana očekuje se pojačani intenzitet prometa na svim autocestama, zimska je oprema obvezna, a voziti treba oprezno i prilagođeno prema stanju na kolniku i vremenskim uvjetima, izvijestili su u petak iz Hrvatskih autocesta (HAC).


Najprometnije će biti na autocestama A1 Zagreb  Split – Dubrovnik, A3 Bregana – Zagreb – Lipovac i A6 Rijeka – Zagreb, kao i na naplatnim postajama Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena, Bregana, Lipovac i Vrata te oko čvorova Jankomir i Buzin na Zagrebačkoj obilaznici.

Vezani članci Ukrasi za drvce Pokazali maštovite ukrase za drvca, hoćete li možda inspirirati i vas? Božićne brade (Foto: boredpanda.com) Odlične božićne ideje za sve bradonje, spremite se na vrijeme za blagdane

HAC savjetuje korisnike autocesta da koriste bezgotovinska plaćanja ili da pripreme sitan novac za plaćanje cestarine kako bi se izbjeglo čekanje na naplatnim postajama.

Vozači trebaju voziti oprezno, a vožnju prilagoditi stanju na kolniku i vremenskim uvjetima te prije kretanja na put provjeriti stanje na cestama.

Za sigurno odvijanje prometa važno je poštivanje prometnih znakova, kao i strpljenje u slučaju eventualnih stvaranja kolona u pokretu i zastoja.

Zimska oprema obvezna je na autocestama bez obzira na vremenske uvjete.

Sve informacije o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima objavljuju se u redovitim izvješćima Hrvatskog autokluba, na internetskoj stranici HAC-a "Stanje na autocestama", besplatnim infotelefonima 0800 0422 ili 0800 0111, a HAC posebno moli korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). (Hina)

Posao iz snova: Zvijezda plaća prijatelju više od 100 tisuća kuna za – druženje

Holivudski miljenik promijenio je samo jednu sitnicu na licu i sad svi kažu da se pomladio za 10 godina