Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader za Le Monde

'Hrvatska želi ući u EU početkom 2011.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji bi se sutra u Parizu trebao sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, kazao je u razgovoru za Le Monde da Hrvatska predlaže da se teritorijalni spor sa Slovenijom odvoji od procesa pristupnih pregovora s EU-om, te je dodao da se nada kako će Hrvatska ući u Europsku uniju početkom 2011. godine.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o slovenskoj blokadi hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, Sanader je kazao da je 'teritorijalni spor između Hrvatske i Slovenije posljedica raspada Jugoslavije'. 'Riječ je o problemu određenja granice, na moru i dijelu kopna, koji nije riješen osamnaest godina. Slovenija je 2004. ušla u NATO i EU dok ti problemi nisu bili riješeni. Naše je stajalište da bi Hrvatska trebala moći učiniti isto. Iz tog je razloga potpuno neprihvatljivo da Slovenija službeno blokira 11 od 35 poglavlja u procesu pregovora', rekao je Sanader za Le Monde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kalmeta, Šuker, Thompson... Barišićeva tajnica: Na sastanke s Barišićem dolazili su utjecajni ljudi! Slika nije dostupna Pod povećalom javnosti Tko je sudac kojeg su zvali 'HDZ-ov dečko'?

On je kazao da Hrvatska želi odvojiti pitanje granice od pregovaračkog procesa, te spor prepustiti Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu (ICJ). 'Želimo ići pred Međunarodni sud pravde u Den Haagu koji se bavi takvim sporovima. Od 1920. taj se sud, pod različitim imenima, bavio s 50 sličnih slučajeva ... 2007. su se Hrvatska i Slovenija dogovorile da se obrate Međunarodnom sudu pravde. Ustanovljena su dva bilateralna povjerenstva za utvrđivanje spornih točaka. Čini se da je Slovenija odustala od tog pristupa', kazao je Sanader.

>> 'Članstvo u EU i NATO-u neće biti kupljeno teritorijem'

Hrvatski je premijer dodao da se nada kako će se ispoštovati ciljani datum za završetak pristupnih pregovora do kraja 2009. godine, kao što je to predviđeno u izvješću povjerenika EU-a za proširenje Ollija Rehna, objavljenom u studenome.

'Očekujemo da će se taj datum ispoštovati. Mi želimo ući u EU početkom 2011. i ući u eurozonu u iduće dvije do tri godine', rekao je Sanader.On je također pozdravio posredničku misiju Europske komisije koju bi vodio Finac Martti Ahtisaari. 'Uključivanje Komisije je dobra stvar. No rješenje koje bi se sastojalo od arbitrarnog određivanja granice samo bi donijelo nove probleme. To treba riješiti pravnim, a ne političkim argumentima', kazao je Sanader.

Govoreći o ulasku Hrvatske u NATO, koji očekuje za 'manje od dva mjeseca', Sanader je rekao da NATO nije samo vojni savez. 'NATO je također pitanje vrijednosti: demokracije, slobode, pravne države, ljudskih prava, socijalne tržišne ekonomije. Snažno vjerujem u transatlantsko partnerstvo, koje nije samo interes Europe nego i Sjedinjenih Država i Kanade', rekao je Sanader za ugledni francuski list.

'Hrvatska je spremna pridružiti se tom savezu. Već smo sudjelovali u 15 mirovnih operacija diljem svijeta. U operacije u Afganistanu uključili smo 280 vojnika. Također sudjelujemo u misiji Europske unije u Čadu. Za zemlju koja je devedesetih godina upoznala rat, doprinos miru u svijetu snažan je znak. Naši su građani na to ponosni', rekao je Sanader.

Odgovarajući na pitanje novinara o posljedicama gospodarske krize odnosno može li Hrvatska ove godine vratiti 9 milijardi eura dospjelog vanjskog duga, Sanader je rekao da je novac za to već osiguran.

'Mi smo već osigurali sredstva za plaćanje tog iznosa. Finacijska kriza nije previša pogodila naš bankarski sustav. Gotovo 90 posto sustava je privatizirano. S druge strane, određeni broj manjih i srednjih tvrtki ima teškoće. Imamo stopu nezaposlenosti od devet do deset posto. Nemoguće je raditi prognoze za ovu godinu', rekao je Sanader za Le Monde.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene