Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bošnjaković potpisao zahtjev

Hrvatska zatražila izručenje 'Škorpiona' Momića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je od Francuske zatražila izručenje bivšeg pripadnika srpske paravojne postrojbe 'Škorpiona' Milorada Momića (47), uhićenog prije desetak dana na jugoistoku Francuske, gdje se godinama skrivao pod lažnim imenom, doznaje se u hrvatskome Ministarstvu pravosuđa.

'Ministar je potpisao zahtjev za izručenje koji je s popratnom potrebnom dokumentacijom poslan francuskim vlastima', izjavila je za glasnogovornica ministarstva Vesna Dovranić, dodajući kako francusko pravosuđe nema rok u kojemu mora odlučiti o tom zahtjevu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavlja se istraga SUD ODLUČIO: Žalba 'Škorpiona' Momića na istražni zatvor - ODBIJENA! Slika nije dostupna Uhićen zloglasni pripadnik Škorpiona 'Pobili su 56 ljudi, meni sedmero, ni dan danas nisam našao brata'

>> Uhićen 'Škoripon' povezan s pokoljem u Srebrenici

Bivšeg pripadnika zloglasnih 'Škorpiona', zbog ratnog zločina počinjenog u istočnoj Slavoniji, traži vukovarski Županijski sud, po čijem je nalogu i raspisana tjeralica.

Momić je uhićen početkom prošlog tjedna u blizini Grenoblea na temelju europskog uhidbenog naloga izdanog u Srbiji, gdje ga se tereti za zločin protiv čovječnosti. Sumnja se da je kao pripadnik zloglasnih 'Škorpiona' sudjelovao u ubojstvu oko 8000 Bošnjaka u Srebrenici 1995., u najstrašnijem pokolju u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

Uhićen je dok je išao na posao. Radio je u građevinskoj tvrtki, a u Francuskoj se skrivao pod imenom Guy Monier, s lažnim ispravama. Odluku o izručenju Momić čeka u ekstradicijskom pritvoru.

'Škorpioni' su bili u ovlasti srbijanskoga ministarstva unutarnjih poslova, sudjelovali su u sukobima u Hrvatskoj (1991.-1995.) i u Bosni (1992.-1995.), a zatim i na Kosovu tijekom rata 1998.-1999. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene