Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koštao 48.000 eura

Teško ih je sve pobrojiti: "I tad je bio itekako elegantan i zgodan"

Hrvatska je dobila još jedan spomenik Franji Tuđmanu, a prilika je to da se podsjetimo i nekih drugih umjetničkih i manje umjetničkih formi u kojima je ovjekovječen prvi hrvatski predsjednik, koji će HDZ-u biti adut i u predstojećoj predizbornoj kampanji. Priču o spomenicima napravila je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

U Podstrani kod Splita otkriven je još jedan spomenik Franji Tuđmanu. Autor Ivan Kujunđić prvog hrvatskog predsjednika prikazao je u mladim danima

"Možda je moje nadahnuće iz 80-ih godina, kada sam ga upoznao. I tad je bio itekako elegantan i zgodan", rekao je Kujunđić.

Cijena postavljanja spomenika bila je, kažu u općini, 48.000 eura, a na otkrivanju je bio i premijer Andrej Plenković.

"U nedjelju 10. prosinca obilježit ćemo 24 godine njegove smrti, a i danas obnavljamo poštovanje", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Boysi u Ateni - 1 Čeka se odluka Hoće li Boysi uskoro izići iz grčkih zatvora? Roditeljima jedna stvar daje nadu

U čitavoj Hrvatskoj teško je i pobrojiti sve Tuđmanove spomenike. Kako je tko u proračunu sakupio za broncu i kamen, tako se u lokalnom parku ili na trgu i rivi gradio spomenik.

Ima lijepih spomenika, ali u toj žurbi da se oda počast predsjedniku i da lokalna vlast dokaže domoljublje bilo je svakakvih uradaka. Za neke bi možda bilo bolje da ih nema upravo zbog zaštite dostojanstva prvog predsjednika.

Pročitajte i ovo Vice Oršulić novi šef HEP-a - 4 AFERA PLIN ZA CENT NIJE GA DOTAKLA Ovo je imovinska kartica novog šefa HEP-a Vice Oršulića: Tri stana, tri garaže, brod, automobil, a tu je i štednja

U Splitu, na primjer, Tuđman je na samom vrhu rive, ali mnogi su se pitali zašto gleda u pod. U Zagrebu je spomenik među fontanama nekima odličan, a neki su zamjerali odjeću nalik suknji.

Više o spomenicima diljem Hrvatske možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene