Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Republika Hrvatska pozvala je Žalbeno vijeće Haškog suda da preinači odluku kojom je prvostupanjsko vijeće prošlog tjedna odbilo zahtjev za puštanjem na privremenu slobodu do početka suđenja generala Ante Gotovine, poručivši da je sposobna nadzirati boravak generala u Hrvatskoj i osigurati njegov povratak u Den Haag.


"Republika Hrvatska daje na znanje da je u punoj mjeri sposobna osigurati kućni pritvor za generala Gotovinu i njegov povratak na sud kad to zatraži sudsko vijeće", navodi se u hrvatskom podnesku upućenom u srijedu, čiji je sadržaj objavljen u četvrtak.

Vezani članci Slika nije dostupna Gotovina na ljeto slobodan čovjek? Slika nije dostupna Karadžićev suradnik pušten na slobodu

"Raspravno vijeće pogriješilo je u zaključku da hrvatska jamstva ne pružaju dovoljno osiguranje da će se general Gotovina vratiti na Sud. Hrvatska u punoj mjeri ispunjava sve svoje obveze prema Sudu. Štoviše, povjerenje međunarodne zajednice u sposobnost Hrvatske da ispuni svoje međunarodne obveze odražava se u činjenici da će Hrvatska preuzeti mjesto u Vijeću sigurnosti 1. siječnja 2008", poručuje se u podnesku.

Pri tom se podsjeća da je Haški sud u slučaju bivših visokih srpskih dužnosnika Milana Milutinovića, Nikole Šainovića, Dragoljuba Ojdanića i Nebojše Pavkovića, koje vodi kao osobe koje se nisu dobrovoljno predale, ipak uvažio jamstva Srbije te ih pustio na privremenu slobodu.

Stoga Hrvatska poručuje da Povelja UN-a, koja obvezuje i Haški sud, nalaže da se zemlje moraju jednako vrednovati, kao i da je Sud dužan objasniti razloge različitog tretmana država.

Hrvatska je podnesak uputila pozivajući se na pravilo 108 bis
Pravilnika Haškog suda koje dozvoljava državama izravno pogođenima odlukom Suda da se obrate Žalbenom vijeću.

Obrana generala Ante Gotovine u srijedu je uložila žalbu na odluku Haškog suda kojom je prošlog tjedna odbijen zahtjev generala Gotovine za puštanjem na slobodu do početka suđenja, smatrajući da je raspravno vijeće pogrešno zaključilo da se general Gotovina ne bi vratio u pritvor i da su jamstva hrvatske Vlade nedostatna.

Raspravno vijeće prošlog je tjedna zaključilo da protiv zahtjeva
generala Gotovine za puštanjem na slobodu govori njegovo višegodišnje uspješno izbjegavanje uhićenja, težina zločina za koje je optužen, kao i činjenica da je za optužnicu znao.

Iako je Vijeće prihvatilo da je hrvatska Vlada pokazivala volju za
suradnjom u uhićenju generala Gotovine, ipak je ocijenilo da njezina jamstva "gledana u kontekstu dokazane sposobnosti i odlučnosti Ante Gotovine da izbjegne uhićenje" - nisu dovoljna.

Jamstva je, kako se navodi u zadnjem hrvatskom podnesku, potpisao osobno premijer Ivo Sanader.

Obrana generala Gotovine 8. kolovoza ove godine zatražila je puštanje na privremenu slobodu ponudivši uz jamstva hrvatske Vlade i nošenje elektronske narukvice te jamstva zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe i Gotovinina osobna jamstva.

General Gotovina optužen je zajedno s generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem za zločine počinjene tijekom operacije Oluja.

Suđenje generalima trebalo bi započeti sljedeće godine.
General Gotovina u pritvoru Haškog suda pune je dvije godine, nakon što je uhićen 7. prosinca 2005. godine na Kanarima.