Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikad nije kasno!

Umirovljenici dobili svoj radio, bavit će se rješavanjem njihovih problema

Ankica Čižmek i Veselko Gabričević
Ankica Čižmek i Veselko Gabričević Foto: Nera Simic/Cropix
Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) je u četvrtak povodom 27. godišnjice osnutka stranke pokrenula prvi stranački internet radio u Hrvatskoj naziva Radio HAESU, koji je namijenjen primarno umirovljenicima i onima koji su pred mirovinom.

Radio HAESU je pokrenut u prostorijama HSU-a u 10:30 sati, a program radija će se uz primarno glazbeni sadržaj baviti i težim temama koje su od interesa za umirovljenike. Bavit će se financijskim i ekonomskim statusom umirovljenika.

"Bit će vezan uz aktualne visine mirovina, kako ostvariti najvišu mirovinu, kada je najbolje otići u mirovinu, govorit ćemo o obiteljskim mirovinama i kako poboljšati životni status", rekla je glavna urednica Ankica Čižmek.

U programu će razgovarati s pravnicima, koji će nastojati pomoći umirovljenicima u rješavanju njihovih pravnih problema.

Razgovarat će se i s liječnicima te slagati posebni osvrti vezani uz prevenciju, ali i liječenje i pomoć bolesnicima. Opisivat će se i vježbe za umirovljenike kojima se poboljšava kvaliteta života, sprječavanje zdravstvenih tegoba i pretilosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija od petka Dobre vijesti za umirovljenike: Počinje isplata energetskog dodatka, ali ima jedna caka

Raspravljat će se o dnevnim domovima, ali i stacionarnim, za kojima je velika potražnja. "Riječ je o teškoj temi jer su privatni domovi izuzetno skupi", objasnila je Čižmek.

Ističu kako će i predmet interesa bit i gerontodomaćice, koje pružaju profesionalnu skrb za starije osobe, i to na razini države.

Radio će vrtjeti domaću glazbu iz svih perioda, a imati će i specijalizirane večeri slavonske, istarske, zagorske, ličke, dalmatinske glazbe, kao i glazbu prikladnu za određene datume, kao božićne pjesme, uskrsne pjesme, domoljubne i slično.

Uz teže teme program će uključivati i sadržaj vezan uz vrtlarstvo, uzgoj cvijeća i bilja, a bavit će se i hobijima umirovljenika.

Stranka želi da radio služi kao dvosmjerna komunikacija u stvaranju i uređivanju programa.

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević se osvrnuo i na dosadašnja postignuća stranke kao i ciljeve za budućnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problem višekatnica Hoće li se država uključiti u sufinanciranje izgradnje dizala? "To je velik problem za mnoge osobe"

Među važnijim postignućima istaknuo je uvođenje dodatka na mirovine od četiri do 27 posto, odlazak u punu mirovinu sa 60 godina života i 41 godinom radnog staža, uvođenje dodatka na mirovine od 100 kuna + šest posto, te povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje i njegovi redovno usklađivanje kao i usklađivanje mirovina.

HSU žele povećanje mirovina tako da u odnosu na prosječnu plaću iznosi 50 posto, usklađivanje mirovina prema pravednijoj formuli u odnosu na sadašnju, uvođenje umirovljeničke kartice za sve umirovljenike, ukidanje dijela zakona koji se odnosi na dosmrtno uzdržavanje, te 13. mirovinu za umirovljenike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene