Od siječnja ove godine inspektori su u 67 uzoraka hrane otkrili prisutnost salmonele. Javnost nije obaviještena jer, kako kaže bivši ministar poljoprivrede Davor Romić, po zakonu nisu dužni obavijestiti. Novi ministar pak, najavljuje obračun s uvoznicima. Šalje inspektore u nadzor uvoznog mesa, mlijeka i jabuka.


Uvozno mlijeko, svinjetina i jabuke - to je na redu sljedeći tjedan. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je najavio nove pojačane kontrole hrane.

Vezani članci Začini, ilustracija Sve na jednom mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina Slika nije dostupna Je li salmonela otkrivena u mesu opasna?

'Ne možemo uvoziti smeće iz stranih zemalja i prodavati to u Hrvatskoj po cijenama po kojima prodajemo. I sami potrošači se moraju zapitati zašto je nešto duplo jeftinije, a dolazi iz uvoza', kazao je ministar.

Uvoznicima je poručio da nema ništa protiv njih, ali...

'Ne mogu uvoziti proizvode koji nisu zdravstveno ispravni. Dobit će kontrole u svoje pogone i bolje da se tih stvari riješe prije nego što mi dođemo i da više takve stvari ne uvoze'.

Ove godine salmonela je u hrani pronađena 67 puta, no građani su doznali tek za posljednjih nekoliko slučajeva.

Bivši ministar Davor Romić tvrdi da su po zakonu bili dužni obavijestiti javnost samo ako se proizvod u kojem je pronađena salmonela nakon otkrića i dalje nalazi na tržištu.

'Međutim, kada se radi o proizvodima koji su već skinuti s polica, odnosno ne nalaze se na tržištu, u takvim slučajevima se to samo registrira u sustavu, a inspekcije dalje provjeravaju cijeli sustav. U tom trenutku već nema utjecaja na one koji su konzumenti', kaže Romić.

Na jednoj zagrebačkoj tržnici već u subotu je pojačan promet na kiosku s domaćom piletinom. Njihovo se meso, kažu iz domaće mesnice, strogo kontrolira.

'Kada ujutro naši piceki izlaze van oni odmah imaju veterinarski pregled i kako već veterinari imaju raspoređeno tako dolaze i na pregled u dućan. Uredno se svaki dan meso kolje, kreće za Zagreb i to vam je to', kaže Ivančica Tuđa.

Ministar Tolušić poručuje da želi istu kontrolu uvozne hrane kakva vrijedi i za domaće proizvođače, a s pojačanim kontrolama se nastavlja dok ne uvede red na tržištu. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr