Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kerum proglasio neradni dan

Pogledajte kako izgleda Split okovan snijegom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temperatura se u Hrvatskoj mjestimice spustila i na -21 stupnjeva Celzija. Split je paraliziran, ali i promet diljem Hrvatske.

Šaljite nam i dalje svoje fotografije na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu.

Pročitajte i ovo Jakutsk ŽIVOT NA -50 Kako preživjeti u nahladnijem gradu na svijetu? "Obucite se kao kupus" Ilustracija Objavio DHMZ Sve miriše na - snijeg? Vraća nam se prava zima: Problemi u prometu, poplavljene rive, olujni vjetar i hladnoća

Brojne prometnice diljem zemlje su zatvorene, autobusne linije prekinute, avioni prizemljeni, a trajekti ne plove. Posebno dramatično je u Dalmaciji.

Prave hladnoće vladaju na sjevernom Jadranu te Dalmaciji, gdje je jutros u Splitu izmjereno čak -4 stupnja, dok se u Šibeniku živa u termometru spustila i niže, na -6 stupnjeva. Split je paraliziran. Zamela ga je prava snježna mećava praćena jakom burom.

Iz Splita nam stižu fotografije i snimke vozača koji su revoltirani zbog neočišćenih prometnica, ne samo onih gradskih već i autocesta. Na hitnom kirurškom odjelu danas do podneva primljeno je 17 pacijenata kojima je u padu na snijegu uglavnom slomljen ručni zglob, a jedna medicinska sestra slomila je nogu, izvijestio je predstojnik Klinike za kirurgiju splitskoga KBC-a Vedran Radonić.

>> Ma kakva hladnoća: Picigin i kupanje na 'debelom' minusu

'Naši građani nisu naviknuti kretati se po snježnim uvjetima na cesti te stradavaju pretežito padom na dlan. Od 17 ozlijeđenih prijepodne, u 80 posto slučajeva su lomovi u području ručnog zgloba, a imamo i nekoliko ozljeda ramena i skočnoga zgloba', rekao je Radonić.

Kerum proglasio neradni dan

Kako je i najavio, gradonačelnik Željko Kerum današnji dan proglasio je neradnim za cijelu gradsku upravu, sve škole i vrtiće, sve gradske firme kojima nije nužno da rade, što znači da je u Splitu zapravo proglašen 'snježni dan'. Ceste na području Splitsko-dalmatinske županije čisti 40 ralica. Neki Splićani rivu su obišli na skijama i sanjkama.

Snijeg je pao ili još pada Na Braču, Murteru, u Vodicama i u Pločama, što također možete vidjeti u priloženoj galeriji videa i fotografija naših čitatelja. Vrijeme na poluotoku Pelješcu danas se također znatno pogoršalo, a obilno pada snijeg koji mjestimice doseže i do pola metra.Temperature su vrlo niske i spuštaju se do -6 stupnjeva, koliko je izmjereno u mjestu Potomju.

Promet pelješkom cestom teče uz velike teškoće, ralice su na terenu i čiste snijeg, a nije dopušteno prometovati kamionima s prikolicama i tegljačima. Zbog visokog snijega i hladnoće, nastava nije održana u osnovnim školama u Kuni i Trpnju. Nastava je do daljnjega odgođena i u četiri osnovne škole u Metkoviću, gdje je jutros palo više od 30 centimetara snijega. Cijela trpanjska općina od sinoć do jutros u deset sati bila je bez električne energije, a po obavijesti voditelja Trafostanice Elektrojuga na Pelješcu Ive Daničića, opskrba strujom je uredna, ali mogući su novi prekidi zbog velikih nanosa snijega.

>> Znate li koje su mjere za zaštitu od niskih temperatura?

U Šibensko-kninskoj županiji zbog snijega ni danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama. Cijela županija zatrpana je snijegom. Izmjerene su temperature od četiri Celzijeva stupnja ispod ništice u Šibeniku u 12 sati do minus osam stupnjeva u Kninu, a snježni nanosi prosječno su visoki desetak centimetara. Djelatnici zimske službe na terenu su od dva sata poslije ponoći kako bi očistili prometnice, a najviše im teškoća stvara jaka bura. Glavne ceste većinom su prohodne.

Na Zavižanu je jutros u 7 sati izmjereno -21 stupnjeva, dok je zagrebačko Sljeme ledilo tek nešto slabijih -16 stupnjeva. Čak jedanaest mjesta i gradova u zemlji mjeri jutros -10 ili manje, a temperatura zraka u Zagrebu je oko 6 sati iznosila -9 stupnjeva, uz laganu susnježicu koja pada.

>> VIDEO: Zaledilo se more u uvali kod Pirovca

>> Snijeg u Pločama, u Hrvatskoj sve hladnije. Nema nastave u dijelu škola u Dalmaciji

Snijeg stvara prometni kaos

Ima kašnjenja u željezničkom i cestovnom prometu prema Dalmaciji, a i vrijeme stvara teškoće i u splitskoj zračnoj luci. Osim u Dalmaciji, snijeg otežava promet u gotovo cijeloj zemlji. U Istri, na cijelom Jadranu i u dijelu Gorskog kotara puše jak vjetar, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. HAK zbog trenutačne situacije, ali i najavljenog snježnog nevremena, upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme i ako je moguće, da odgode putovanje.

Snijeg i hladnoća zahvatili su i Liku i Podvelebitsko primorje. Najhladnije je jutros bilo u Gospiću gdje je meteorološka postaja izmjerila minus 12 stupnjeva Celzijevih, a osjećaj hladnoće povećava vjetar i 20 centimetara snježnog pokrivača. Najviše teškoća zima uzrokuje u prometu.

>> Fotke zime i hladnoće diljem Hrvatske

Olujna bura mjestimice s orkanskim udarima uzrokovala je i kvarove na dalekovodima, pa su bez električne struje naselja oko Jablanca. Zbog teškoća u prometu danas je prekinuta nastava u Senju, u središnjoj Osnovnoj školi i Srednjoj školi Senj, te u područnim školama na području grada. Kako se doznaje u Odjelu za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije, u svim osnovnim školama na području Like nastava se odvija redovno.

Danas se cijeli dan očekuje pretežno oblačno vrijeme s povremenim oborinama, a bit će hladno i vjetrovito. U većini predjela padat će snijeg, a najviše će ga biti u Lici, Slavoniji te u Dalmaciji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene