Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebnu paziti na djecu i starije

Znate li koje su mjere za zaštitu od niskih temperatura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zdravlja objavilo je danas mjere zaštite od niskih temperatura te pozvalo građane da obiđu starije i nemoćne osobe tijekom ovih hladnih dana.

Preporuča se pratiti vremensku prognozu, kao i upozorenja vezana uz ekstremno niske temperature i nepovoljne vremenske prilike, navodi se u priopćenju i upozorava kako su za pothlađivanje posebno opasne situacije kada niske temperature prati vjetar i snijeg.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Jakutsk ŽIVOT NA -50 Kako preživjeti u nahladnijem gradu na svijetu? "Obucite se kao kupus"

Na ekstremne vremenske prilike posebno su, ističe se, osjetljivi mala djeca i stariji ljudi.

Izlazak po ekstremnoj hladnoći treba izbjegavati, a za one koji moraju izaći preporuča se oblačenje tople odjeće koja treba biti slojevita, ne preuska, vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Potrebno je zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te vrat, lice i usta prekriti šalom. Izuzetno je važna nepropusna, topla i komotna obuća.

Srčanim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti Ministarstvo zdravlja preporuča izbjegavanje izlaganja niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima.

Ne smije se ignorirati osjećaj hladnoće kao ni drhtavica koja upozorava kako se treba utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći. U slučaju pothlađivanja mora se utopljavati postepeno zamatanjem u deku uz izvor topline te konzumiranjem toplih napitaka, najbolje nezaslađenog čaja.

U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć izabranog liječnika obiteljske medicine.

Preporuča se također kontinuirano uzimanje dovoljne količine toplih napitaka, čak i ako se žeđ ne osjeća, dok alkohol i preveliku količinu kofeina treba izbjegavati jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega potrebno je izbjegavati izlazak, osobito starije osobe, radi povećane mogućnosti ozljeđivanja odnosno padova i lomova. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene