Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspodjele kvota stakleničkih plinova

'Hrvatska se neće odmah priključiti trgovanju emisijama stakleničkih plinova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacrt Plana raspodjele emisijskih kvota stakleničkih plinova u Republici Hrvatskoj od 2010. do 2012. predstavljen je danas prvi put javno-gospodarskim subjektima koji će biti uključeni u sustav trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova.

Predstavljanje je u Hrvatskoj gospodarskoj komori organizirano u sklopu provedbe projekta CARDS 2004: 'Potpora daljnjem usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU na području zaštite okoliša'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN-ov klimatski summit Povijesno obećanje Kine, SAD bez novih prijedloga Slika nije dostupna Niže emisije stakleničkih plinova Zbog krize pad emisije CO2 najviši u posljednjih 40 godina

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski pozvao je nazočne da daju primjedbe i prijedloge za predstavljeni nacrt Plana, koji je objavljen i na internetskim stranicama Ministarstva. Rekao je da se Hrvatska ne će odmah priključiti trgovanju emisijama stakleničkih plinova u sklopu EU, nego će trgovati unutar Hrvatske možda i godinu nakon ulaska u EU, dok se potpuno ne uspostavi koordinacija hrvatskog registra s EU registrom.

Tvrtka će sama odlučiti hoće li uložiti novac u smanjenje emisija stakleničkih plinova na svojim pogonima ili kupiti emisijsku kvotu od druge tvrtke Pomoćnik ministrice Daniel Schneider rekao je da je u Hrvatskoj stotinjak tvrtki obuhvaćeno Planom, što znači da će one do kraja 2012. morati za desetak posto smanjiti emisije stakleničkih plinova. 

Tvrtka će sama odlučiti hoće li uložiti novac u smanjenje emisija stakleničkih plinova na svojim pogonima (primjerice uvođenjem nove tehnološke linije) ili će joj se više isplatiti kupiti emisijsku kvotu od druge tvrtke koja je uspjela reducirati emisiju i više od obvezne. 

Tvrtka iz Hrvatske također može, primjerice u BiH, investirati projekt obnovljive energije i time pokriti svoju obveznu kvotu do 15 posto, rekao je Schneider.

Predstavnik projekta CARDS 2004 Wim Maaskant istaknuo je kako će Hrvatska uspostaviti nacionalni plan za trgovanje emisijama stakleničkih plinova u skladu s međunarodnim sustavom koji ne će diskriminirati tvrtke. 

Predviđa se da će u prosincu ove godine hrvatska Vlada prihvatiti Plan raspodjele emisijskih kvota stakleničkih plinova u RH (2010.-2012.). Prije godišnjih odmora iduće godine trebala bi ga prihvatiti i Europska komisija, a početak primjene trgovanja emisijama stakleničkih plinova predviđa se u siječnju 2010., rekao je Maaskant.

Ružinski je istaknuo da su danas predstavljene konkretne kvote emisija po energetskim i industrijskim objektima koje će biti predmet budućeg sustava trgovanja emisijama u sklopu njihova smanjenja i globalnog zatopljenja te svega što se u Hrvatskoj mora učiniti u skladu s protokolom iz Kyota.

Bez gospodarskog rasta, nema razvoja društva, ali taj razvoj mora biti održiv. Hrvatska mora pridonijeti uporabi novih tehnologija i koristiti se obnovljivim izvorima energije, istaknuo je Ružinski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene