Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niže emisije stakleničkih plinova

Zbog krize pad emisije CO2 najviši u posljednjih 40 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Emisije plinova s učinkom staklenika u padu su zbog recesije, što je prilika da se gospodarski rast prestane temeljiti na iskorištavanju fosilnih goriva, stoji u izvješću Međunarodne agencije za energiju objavljenom u Financial Timesu.

Pad emisije CO2 2008. najviši je u zadnjih 40 godina, viši nego u krizi 1981., po dijelu izvješća koje bi IEA trebala objaviti u studenome, prenosi Financial Times. 'To su nove okolnosti jer su promijenjene energetske potrebe i odgođena brojna ulaganja u energetiku utemeljenu na fosilnim gorivima', navodi glavni ekonomist IEA-e Fatih Birol.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nužno smanjenje stakleničkih plinova Hrvatska obala pod morem uskoro će postati stvarnost? Slika nije dostupna Summit o klimatskim promjenama U Cancunu bez dogovora o emisiji stakleničkih plinova

'To ima smisla jedino ako se iskoristi jedinstvena prilika i potpiše klimatski sporazum u Kopenhagenu', rekao je Birol, dodavši kako se nada da bi taj sporazum mogao potaknuti na ulaganja u obnovljive izvore energije. Očekuje se da će na međunarodnoj konferenciji, koja se treba održati u Kopenhagenu od 7. do 18. prosinca, biti donesene važne odluke na svjetskoj razini o klimi nakon 2012., posebice potpisan sporazum koji bi trebao stupiti na snagu nakon isteka prve faze Kyotskog protokola u siječnju 2012. kako bi se ograničilo ispuštanje plinova sa stakleničkim učinkom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene